Preşedintele Ucrainei şi ministrul britanic de externe au examinat la Kiev posibilitatea introducerii unui contingent de menţinere a păcii în estul Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a examinat, împreună cu ministrul britanic de externe, Philip Hammond, posibilitatea mobilizării unui contingent de menţinere a păcii sub mandat ONU în estul Ucrainei. Liderul de la Kiev a subliniat necesitatea introducerii contingentului internaţional de menţinere a păcii în estul Ucrainei pentru detensionarea situaţiei. În cadrul întrevederii de joi de la Kiev cu ministrul britanic de externe Philip Hammond, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a menţionat că este necesară  introducerea unui contingent internaţional de menţinere a păcii în estul Ucrainei pentru detensionarea conflictului. „Cei doi au fost de acord că activitatea misiunii OSCE în Ucraina trebuie intensificată„, se precizează într-un comunicat remis de Serviciul de presă al Preşedinţiei Ucrainei. De asemenea, Poroşenko şi Hammond au subliniat necesitatea respectării de către toate părţile implicate în conflict a angajamentelor adoptate la Minsk. „Va fi extrem de periculos dacă partenerii europeni îşi vor pune ochelarii roz, considerând că totul este perfect„, a precizat Poroşenko. Potrivit afirmaţiilor sale, există problema ostaticilor – inclusiv Nadejda Savcenko -, nu există un control asupra graniţelor, nu au fost retrase trupele străine din teritoriile ocupate. Poroşenko i-a adresat mulţumiri ministrului britanic pentru sprijinul susţinut acordat de Marea Britanie în apărarea independenţei, integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. „Lupta noastră este o luptă pentru libertate, democraţie şi pentru valorile şi principiile europene„, a subliniat liderul statului ucrainean. Preşedintele Poroşenko a mai specificat că Ucraina plăteşte un preţ mult prea mare pentru lupta sa. Părţile au examinat cooperarea în domeniul economic şi sectorul apărării dintre Ucraina şi Marea Britanie. Poroşenko a mai spus că Ucraina mizează în continuare pe sprijinul Marii Britanii şi într-o cooperare eficientă dintre cele două state. „Vă adresăm mulţumiri pentru participarea Marii Britanii la Fondul de sprijin al NATO pentru Ucraina. Suntem satisfăcuţi de cooperarea bilaterală din sectorul economic„, a mai spus Poroşenko. Acesta a chemat Marea Britanie să ratifice Acordul de Asociere Uniunea Europeană-Ucraina. La rândul său, ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a menţionat: „Ţin să repet că susţinem cu fermitate lupta pentru suveranitate şi apărarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a tuturor teritoriilor ucrainene„.
Acesta a mai adăugat că UE este dispusă să sprijine politica sancţiunilor împotriva Rusiei şi pe viitor, înăsprindu-le în cazul escaladării situaţiei, relatează Serviciul de presă al Preşedinţiei Ucrainei în comunicat.
După vizita efectuată joi la Kiev, ministrul britanic de externe, Philip Hammond, urmează să efectueze o vizită vineri, 6 martie, în Rusia.

www.interfax.ru – 6 martie