Eurobarometru publicat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Românii au cea mai mare încredere în Uniunea Europeană şi în viitorul ei comparativ cu ceilalţi cetăţeni ai spaţiului comunitar, potrivit ultimului Eurobarometru publicat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Datele arată că o proporţie foarte mare dintre cei intervievaţi au mai multă încredere în mass-media decât în instituţiile statului. De asemenea, aproximativ 70% dintre români se simt cetăţeni europeni, procent în creştere faţă de 2013, iar jumătate dintre cei intervievaţi consideră că îşi cunosc drepturile de cetăţeni europeni.
Din Eurobarometru mai reiese că românii sunt preocupaţi la nivel naţional de şomaj, inflaţie, precum şi de starea sistemului sanitar. Totodată, o mare parte dintre aceştia consideră că situaţia economiei europene este bună şi sprijină moneda unică. Însă când vine vorba de situaţia economiei naţionale, aproximativ 80% dintre români consideră că aceasta este proastă şi foarte proastă. Şi piaţa forţei de muncă este apreciată negativ de peste trei sferturi dintre români. Însă la nivel individual, românii sunt mai optimişti. Peste 30% dintre aceştia apreciază pozitiv situaţia personală a locului de muncă.

În ceea ce priveşte problemele personale cu care se confruntă românii, cele mai importante sunt legate de creşterea preţurilor, a şomajului şi situaţia financiară a gospodăriei. Eurobarometrul a fost realizat în toamna anului trecut, pe 1016 respondenţi, este reprezentativ la nivel naţional şi are o marjă de eroare de plus-minus 3%.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)