Un grup de medici solicită Universităţii Columbia concedierea cunoscutului dr. Mehmet Oz

Zece medici au adresat o scrisoare Universităţii Columbia în care cer concedierea cunoscutului Dr. Mehmet Oz, gazda a unei populare emisiuni de televiziune pe teme medicale, argumentând că acesta „pune în pericol publicul”.

oz
„Dr.Oz a demonstrat, în repetate rânduri, dispreţ faţă de ştiinţă şi faţă de medicina bazată pe dovezi, precum şi o opoziţie neînduplecată şi lipsită de justificare împotriva ingineriei genetice în ceea ce priveşte culturile” se afirmă în scrisoarea adresată Decanului Facultăţii de Medicină, potrivit CBS. „Mai presus de orice, a dat dovadă de o lipsă crasă de integritate prin promovarea unor tratamente şi cure îndoielnice, pentru câştigul personal”
Mehmet Oz este specializat în chirurgie toracică şi cardiovasculară şi vicepreşedinte al departamentului de Chirurgie la Universitatea Columbia, dar şi o vedetă TV, care are propria emisiune numită „The Dr.Oz Show”. Semnatarii scrisorii mai afirmă că doar 46% dintre recomandările sale medicale din emisiune sunt bazate pe dovezi ştiinţifice. Autorul scrisorii co-semnate de alţi nouă medici este doctor în cadrul Institutului Hoover al Universităţii Stanford.
Acesta îşi încheie astfel expunerea: „Indiferent de motivele care conduc la aceasta situatie, publicul este indus indus în eroare şi expus riscului, ceea ce face ca prezenţa Dr. Oz într-o facultate prestigioasă să fie inacceptabilă”.
Un purtător de cuvânt al universităţii a redactat un răspuns la această scrisoare, în care se afirmă: „După cum suntem siguri că întelegeţi şi apreciaţi, Universitatea Columbia este solidară principiului libertăţii academice a membrilor ei şi, în acest context, şi libertăţii lor de exprimare în spaţiul public”.

www.time.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă