Aţi descoperit un semn pe pielea voastră? Nu aşteptaţi!

Un lucru este ştiut, nu acordăm suficientă atenţie pielii noastre! Multă lume refuză să meargă la dermatolog, uneori din motive banale. Deci, este foarte important să semnalăm imediat orice pată pe piele sau aluniţă cu aspect anormal, pentru a identifica la timp un melanom …

melanomMelanomul: Pielea ne arată ce se întâmplă…
Semnele care indica prezenta unui melanom, sau o altă formă de cancer de piele sunt clare. Amintiţi-vă în treacăt că dacă se vorbeşte mai des de melanom este pentru faptul că este considerată cea mai agresivă formă de cancer de piele şi, în general mortală. Marea majoritate a cazurilor de cancer de piele sunt uşor de tratat şi nu prezintă riscuri serioase pentru a forma metastaze periculoase.

Care sunt aceste semne?
· O pată care îşi schimbă forma, dimensiunea sau culoarea.
· O pată care nu seamănă cu cele deja prezente pe pielea ta.
· Asimetria.
· Un loc dur la atingere, inclusiv particule sau cruste care se detaşează şi pe care le simţim înainte de a le vedea.
· O pată care prezintă mai multe culori.
· Mâncărime.
· O sângerare sau scurgere.
· Un aspect perlat.
· O rană care nu se vindecă.

Mai simplu, putem reţine metoda ABCDE:

  • A pentru Asimetrie.
    · B pentru Bords – Margini neregulate (bords = margini). Marginile sunt zdrenţuite, crestate sau pătate.
    · C pentru Culoare neomogenă.
    · D pentru Diametrul în creştere (de obicei mai mare de 6 mm).
    · E pentru Evoluţie (aspectul se schimbă rapid în formă, mărime, grosime, culoare).

După ani de campanii de informare mulţi dintre noi cunosc cel puţin unele dintre aceste semne. Dar asociaţii dedicate prevenirii apariţiei melanomului, precum Euromelanoma, constată un fapt alarmant: chiar şi atunci când pacienţii remarcă pe pielea lor semne care pot sugera un melanom, vizita la medicul dermatolog se lasă de multe ori aşteptată…. şi, din motive nu întotdeauna justificate: pacienţii nu au timp, sau nu vor să piardă timpul la dermatolog, teama de diagnostic şi dorinţa de a aştepta un pic înainte de a verifica dacă există vreun pericol.

Euromelanoma este o asociaţie pan-europeană de prevenţie a cancerului de piele care îşi propune să furnizeze informaţii despre prevenţia cancerului de piele şi despre diagnosticul şi tratamentul precoce al acestei afecţiuni. Campania a fost iniţiată în Belgia în anul 1999 şi de atunci s-a extins în 29 de ţări. Din Suedia în Cipru, Malta, Irlanda Rusia, de la Nord la Sud şi de la Est la Vest în toată Europa. Iniţiativa este condusă de o reţea de dermatologi europeni care lucrează gratuit şi servesc cu generozitate scopului asociaţiei. Dar trebuie să ne amintim că melanomul este de aproximativ zece ori mai des întâlnit decât alte tipuri de cancer de piele care prezintă un pericol. Persoanele anxioase se vor îngrijora atunci când vor descoperi un semn îngrijorător! Chiar şi aşa există toate şansele de tratare cu succes pentru cancerul de piele. Dar ca să îl tratezi trebuie deci să mergi la dermatolog, de preferinţă foarte repede.

Cum identifici semnele melanomului pe piele?
Potrivit Euromelanoma este important să identificăm semnele îngrijorătoare apărute pe piele între două vizite la medicul dermatolog. Asociaţia propune un ghid pentru a urmări acasă aceste semne, sunt suficiente doar două oglinzi şi un pic de timp ….
· Începeţi cu faţa, verificaţi toată pielea, inclusiv buzele, interiorul gurii şi spatele urechilor.
· Pe cap, scalpul poate avea, de asemenea, pete anormale care pot indica un melanom. Folosiţi un pieptene pentru a face cărări prin par şi verificaţi cu atenţie pielea. Verificarea este foarte importantă.
· Urmează braţele, palmele faţă şi spate, precum şi degetele şi spaţiile dintre ele.
· Apoi cutia toracică şi abdomenul, sânii inclusiv pentru bărbaţi.
· Ridicaţi braţele pentru a inspecta toate părţile şi axile.
· Utilizaţi cele două oglinzi şi pentru a inspecta gâtul, spatele şi fesele.
· Nu uitaţi de picioare, controlaţi şi în spatele genunchilor şi zona organelor genitale.
· În cele din urmă terminăm cu picioarele fără să uităm de tălpi şi spaţiul dintre degetele de la picioare.

Această verificare se poate face în fiecare lună, mai ales dacă aveţi unul sau mai mulţi factori de risc pentru melanom: piele deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie sau adolescenţă, vă expuneţi frecvent razelor solare, obiceiul de a merge la solar, multe aluniţe, istoric familial de cancer de piele, vârsta peste 50 ani sau transplant de organe.
Dar cel mai important pentru fiecare dintre noi este să mergem la medicul dermatolog, dacă identificăm o pată anormală pe pielea noastră!

Iuliana Gheorghe

Traducerea şi adaptarea din www.e-sante.fr