Mari voci din „Biblioteca de Poezie Românească” a Editurii Casa Radio în finala celei de-a IV-a ediţii a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”

coperta_Ion_BarbuPentru al patrulea an consecutiv, Editura Casa Radio se află în finala Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”, un eveniment dedicat excelenţei editoriale și promovării celor mai importante proiecte anuale ale pieţei de carte românești.

Audiobook-urile Scrisoare deschisă sau Nu mă mai așteptaţi la ore mici de Mariana Marin și După melci de Ion Barbu au fost nominalizate la categoria „Cea mai bună carte netipărită: Audiobook”, de către juriul Galei „Bun de Tipar”, prezidat anul acesta de istoricul literar și jurnalistul Mircea Vasilescu.

Audiobook-ul Scrisoare deschisă sau Nu mă mai așteptaţi la ore mici de Mariana Marin dă voce unei mari scriitoare. Mariana Marin, poetă reprezentativă a generaţiei ’80, a părăsit de timpuriu scena poeziei, dar nu şi raftul întâi al literaturii române. Între 1991-2002, a înregistrat pentru posteritate 27 de poeme, cărora li se adaugă poemul Patru fără un sfert de Virgil Mazilescu, în aceeași rostire impresionantă a Marianei Marin, precum și un extras din interviul difuzat în emisiunea „Portrete și evocări literare” (realizator: Anca Mateescu, 1995). Volumul reprezintă un eveniment editorial și datorită întâlnirii colegilor de generaţie: în loc de postfaţă se regăsesc mărturii de Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru şi Ion Bogdan Lefter. Criticul literar Nicolae Manolescu semnează cuvântul-înainte, iar ilustraţiile îi aparţin artistului unei întregi generaţii: Tudor Jebeleanu.

Audiobook-ul După melci de Ion Barbu reprezintă o premieră absolută a Colecţiei „Biblioteca de Poezie Românească” și o adevărată experienţă sonor-existenţială. Această culegere de prime înregistrări radiofonice (1965-1969) din opera lui Ion Barbu este deopotrivă un spectacol audio și vizual. Corpus-ul de poeme împrumută vocile unor importante personalităţi culturale româneşti, precum Victor Rebengiuc, Dinu Ianculescu, Emil Botta, Ludovic Antal, A.E. Baconsky, Romulus Vulpescu, Constantin Codrescu, Dan Nasta. În acelaşi timp, volumul de faţă este şi o preţioasă carte de artist: Tudor Banuş a intrat într-un fin dialog, mult visat, cu lirica lui Ion Barbu. Albumul beneficiază de un argument de Leonid Dimov („Studioul de poezie”, 1969) și de o prefaţă semnată de poetul Bogdan Ghiu.

În 2014, Casa Radio – editură ce valorifică patrimoniul Radiodifuziunii Române și emisiuni de colecţie ale Radioului – a primit Trofeul Galei „Bun de Tipar”, la categoria Cea mai bună carte netipărită – Audiobook”, pentru Așteptând ceasul amintirilor de Dinu Pillat, apărut în colecţia „Vocile memoriei”. În 2013, Editura a obţinut Diploma de excelenţă pentru cel mai bun proiect de audiobook al anului 2012: I.L. Caragiale, Mofturi (1877-1902)”. În timp ce în anul 2012, Colecţia „Lecturi pe întuneric” a Editurii a primit Menţiunea specială a Juriului, la categoria „Cea mai bună carte netipărită – Audiobook”, pentru titlurile apărute în 2011: Mircea Horia Simionescu citeşte din Ingeniosul bine temperat; Mircea Nedelciu citeşte Ora spre zero şi alte proze; Emil Botta recită …de la Dante la Eminescu… .

Anunţarea câștigătorilor va avea loc joi, 14 mai, începând cu ora 18.00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României. Gala Industriei de carte din România „Bun de Tipar”, ediţia a IV-a, este organizată de Headsome Communication și Asociaţia Editorilor din România (AER), cu sprijinul Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român, Bibliotecii Naţionale a României și Compania de Librării București.

Mai multe detalii: www.galabundetipar.ro și www.edituracasaradio.ro