Ziua Veteranilor de Război

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, organizează miercuri, 29 aprilie, de la ora 8.30, ceremonia militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, care va avea loc la Monumentul Eroilor Patriei – aflat pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

La sfârşitul activităţii, participanţii la ceremonie îi vor aştepta pe militarii organizaţi voluntar în grupul „Invictus România” care, împreună cu invitaţii lor, vor sosi în piaţă la finalul “Maratonului Veteranilor”.

Maratonul va demara la ora 7.30, la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, amplasat în proximitatea Palatului Naţional al Copiilor, şi se va desfăşura pe un traseu ce include Parcul Tineretului, Parcul Carol I, şos. Viilor, str. Panduri, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Voluntarilor din grupul „Invictus România”, care vor purta pe întregul parcurs un drapel tricolor lung de 50 de metri, li se vor alătura, pe ultimul tronson, sportivi – campioni olimpici, mondiali şi naţionali, de la CSA „Steaua” Bucureşti.

De la ora 10.30, la Palatul Cercului Militar Naţional vor avea loc Adunarea Solemnă a veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial şi vernisajul  expoziţiei cu echipamente ale militarilor români combatanţi în a doua conflagraţie mondială.

Începând cu ora 17.00, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va susţine un concert în Parcul Tineretului, iar Muzica Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, un spectacol în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

 

Presa va avea acces la toate activităţile.

Grupul Invictus România – alcătuit din militari pasionaţi de sport – are drept scop conştientizarea societăţii civile asupra respectului şi preţuirii care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 164, anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Război”. Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi expoziţii cu tematică adecvată, activităţi de îngrijire a monumentelor şi a cimitirelor eroilor.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă în jur de 20.000 de veterani de război, 760 văduve de război şi aproximativ 102.000 de văduve de veterani de război.