„Carnavalul cătuşelor” – un nou volum semnat Dinu Săraru

dinu sararu
Dinu Sararu – foto: revistamuzicala.radioromaniacultural.ro

Scriitorul şi omul de cultură Dinu Săraru ne invită la lansarea ultimului său volum, denumit cu vervă şi umor, „Carnavalul cătuşelor”. Evenimentul va avea loc  miercuri, 6 mai, ora 17.00, la Hotelul Marshall din Bucureşti (în spatele Teatrului National). Volumul va fi prezentat de scriitorul si istoricul literar Ion Cristoiu.
Dinu Săraru s-a născut pe 30 ianuarie 1932, ca fiu al învăţătorului Costică Săraru şi al Corneliei Săraru, din comuna Slătioara, situată la 8 km de oraşul Horezu.
Dinu Săraru a intrat în presă la 13 noiembrie 1950, la Radio România. S-a impus în calitate de cronicar teatral, trei decenii, la Radio şi în presa scrisă, iar aceste materiale au fost adunate în volumele ,,Teatru românesc şi interpreţi contemporani” şi ,,Al 3-lea gong”.
A debutat în proză la ,,Gazeta literară” cu o povestire, în 1963, apoi editorial în 1974 cu romanul ,,Nişte ţărani”, primul din ,,Trilogia ţăranească” (,,Nişte ţărani”, ,,Iarba vântului” , ,,Crimă pentru pământ”). În 1976 publică romanul ,,Clipa”,  care a stat la baza filmului cu acelaşi titlu.
A mai scris Trilogia ,,Dragostea si Revoluţia” (,,Toamna roşie”, ,,Cei care plătesc cu viaţa”, Speranţa”). În 2002 publică romanul ,,Ciocoii noi cu bodyguard” după care s-a făcut filmul ,,Ticăloşii” şi, în 2011, romanul ,,Ultimul bal la Şarpele roşu”.
A fost directorul Teatrului Mic şi Teatrului foarte Mic din Bucureşti între anii 1977 şi 1990 şi al Teatrului Naţional, în perioada 2000-2004.
A lucrat la revista ,,Luceafărul”, ca secretar general de redacţie, la ,,Scânteia Tineretului”, a creat revistele ,,Noi”, ,,Clipa”, ,,Renaşterea civilizaţiei rurale româneşti”, a fost directorul general al cotidianului ,,Universul românesc”, a pus bazele Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală ,,Nişte ţărani”.
A fost distins cu numeroase premii literare şi artistice, printre care  premiul Academiei Române. Este membru al Academiei Oamenilor de Stiinţă din România.

RADOR (30 aprilie)