INFO-PRIM NEO: Analist Bank of America: Un miliard de dolari nu putea fi retras din Moldova într-o perioadă scurtă

Din băncile Republicii Moldova nu putea fi retras un miliard de dolari într-un termen atât de scurt, afirmă analistul Bank of America Merrill Lynch, Vadim Khramov într-un material publicat de eureporter.co. Printre argumentele invocate de analist se numără şi lipsa de reacţie a Bank of New York, prin intermediul căreia are loc orice operaţiune în dolari americani efectuată în orice loc de pe glob, notează IPN.
„Oricare ar fi fost motivele prăbuşirii monedei moldoveneşti, retragerea sumei de 1 miliard de dolari, la care se refereau politicienii, cu atât mai mult retragerea banilor din banca unde statul are calitatea de acţionar, este de-a dreptul imposibilă. Şi mai incredibil este acest lucru în Moldova, sau în ţări similare, bunăoară, în Georgia. Or, în majoritatea dintre fostele republici sovietice sunt impuse anumite interdicţii pentru tranzacţiile unice, astfel valoarea lor nu poate depăşi 150 de mii de dolari. Acest gen de tranzacţii este monitorizat strict de către autorităţile de control valutar şi, în primul rând, de către banca centrală a ţării”, este de părere analistul Bank of America Merrill Lynch.
„În acest sens trebuie evocate câteva cifre. PIB-ul Moldovei constituie 7,97 miliarde de dolari. Exporturile globale ale ţării depăşesc puţin suma de 2 miliarde de dolari. Dacă e să ţinem cont de toate aceste date, atunci Moldova pur şi simplu nu ar fi reuşit să adune atât de repede acel miliard de dolari şi, cu atât mai mult, să efectueze o atare tranzacţie într-o perioadă atât de scurtă cum este cea declarată, adică octombrie-noiembrie 2014. Chiar dacă admitem un atare scenariu, atunci procesul de achiziţionare a valutei în Moldova ar fi durat mai multe luni la rând. Mai apoi, pentru a transfera acel miliard de dolari fără a încălca limita impusă (adică 150.000 de dolari în cadrul unui singur transfer), ar fi fost nevoie de 6 670 (!) de tranzacţii”, precizează analistul.
O comisie a Parlamentului Republicii Moldova şi alte instituţii ale statului investighează cazul unui presupus furt al unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării.