TIMPUL: Prima reuniune a unui comitet NATO în Republica Moldova va avea loc la Chişinău la începutul lunii iunie

RADOR (1 Mai) – Comitetul pentru Parteneriate şi Securitate prin Cooperare, din care fac parte 28 de consilieri politici ai misiunilor statelor aliate NATO, se va convoca, în zilele de 1-4 iunie 2015, la Chişinău, informează ziarul Timpul. Este prima reuniune a unui comitet NATO în Republica Moldova, care va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău. Premierul Chiril Gaburici a declarat în cadrul întâlnirii care a avut loc joi la Chişinău cu Sorin Ducaru, Asistent al Secretarului General al NATO pentru riscuri de securitate emergente, că Republica Moldova va „aprofunda dialogul politic şi cooperarea cu NATO”. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre oportunitatea cooperării dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică în combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii în regiune şi aprofundarea dialogului politic la nivel înalt. Un subiect al întrevederii celor doi oficiali a vizat elaborarea unei noi strategii de securitate naţională a Republicii Moldova, în contextul evoluţiilor din regiune.
Premierul Chiril Gaburici şi Ambasadorul Sorin Ducaru s-au arătat interesaţi în deschiderea, cît mai curând, a unui Oficiu de legătură al NATO la Chişinău, care ar facilita dialogul şi cooperarea bilaterală în promovarea reformelor din sectorul de securitate şi apărare, dar şi implementarea proiectelor bilaterale.
La finalul întrevederii, premierul a reiterat invitaţia pentru Secretarul General NATO de a vizita Republica Moldova în această vară.