Povestea unui institut care nu trebuie să moară, Institutul Cantacuzino, la „Cafeneaua de ştiinţă”

cafeneaua de stiintaRadio România Cultural vă invită la cea de-a patra ediţie din 2015 a „Cafenelei de ştiinţă”.
Luni, 4 mai 2015, la Libraria Humanitas de la Cişmigiu, între 19.00 – 21.00, în direct pe Radio România Cultural, 101,3 fm şi on line, audio şi video, pe www.radioromaniacultural.ro
„Încă de la începutul războiului naţional (primul război mondial) şi de-a lungul întregii sale durate (1916-1918), laboratorul nostru a avut ca sarcină de a produce toate vaccinurile si serurile necesare armatei ( …), cât si populaţiei din Moldova, unde laboratorul nostru a fost evacuat. În aceste împrejurări şi în ciuda dificultăţilor tehnice, am reuşit să facem fată necesităţilor colosale ale războiului, fără a fi obligaţi să apelăm la un ajutor venit din străinătate. Când s-a instaurat pacea, noi am continuat să producem aceeaşi cantitate de vaccinuri si seruri, deoarece cererea crescuse prin mărirea teritoriului României şi populaţiei sale şi prin generalizarea practicii de vaccinare şi serotipie. În ziua de azi, nevoile au crescut atât de mult încât mijloacele de care dispunem au devenit total insuficiente. Ne aflăm deci în imposibilitatea materială absolută ca pe viitor să ne putem realiza sarcina… Acestea sunt motivele pentru care ne gândim că este imperativ necesar să găsim o rezolvare a situaţiei în care ne aflăm, în scopul de a putea face fată nevoilor actuale ale României.”
Aşa scria, într-un raport de la începutul anului 1921, Profesorul Ion Cantacuzino, cel care înfiinţa institutul care avea să-i poarte numele, institut care, oficial, se năştea tot în 1921.
Poate că istoria se repetă şi, deşi nu suntem în război, ne găsim, iar, in situaţia în care „este imperativ necesar să găsim o rezolvare a situaţiei” în care, din varii şi amestecate motive, se află iar institutul, ameninţat astăzi chiar cu dispariţia.
De ce acest lucru nu trebuie să se întâmple veţi afla la cea de-a patra ediţie din acest an a „Cafenelei de ştiinţă”, transmisă în direct, audio dar şi video, pe www.radioromaniacultural.ro, luni, 4 mai a.c., de la Libraria Humanitas de la Cişmigiu.
Iar argumentele ştiinţifice, ca fiind cele mai solide şi de necontestat, vi le vor oferi chiar ei, cercetătorii acestui institut: prof.dr. Marian Neguţ, membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, conf.dr. Irina Codiţă, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi şef al Departament de Microbiologie de Sănătate Publică din cadrul institutului, dr. Adrian Onu, directorul institutului, drd. Cătălin Ţucureanu, Laboratorul Imunitate Antiinfecţioasă din Departamentul Cercetare, Dezvoltare, Inovare.
Alături de aceştia – un prieten şi un valoros om de ştiinţă, prof. Constanin Ionescu-Tîrgovişte, membru corespondent al Academiei Române.
Trei generaţii, aşadar, de cercetători, al căror numitor comun este valoarea ştiinţifică.
Realizator şi moderator: Corina Negrea

(RADOR – 4 mai)