2015. május 12

Victor Ponta: A magánszférát is be kell vonni a kiberbiztonság szavatolásáért tett erőfeszitésekbe

„A kibernetikai biztonságot nem szavatolhatja egyedül a kormány, e folyamatba be kell vonni a magászférát is”, hangsúlyozta Victor Ponta miniszterelnök a Bukarestben zajló regionális kibernetikai biztonsági csúcstalálkozón. Bruce Andrews, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi miniszterének helyettese, alátámasztva a román miniszterelnök gondolatát, épp azt az amerikai stratégiát ismertette, amely a kormány és a magánszféra közötti együttműködésre épül. Mint Bruce Andrew elmondta, valamennyi ország nemzeti és gazdasági biztonsága az olyan létfontosságú infrastruktúra jó működésétől függ, mint  például a pénzügyi hálózatok, az országútak, a villamosenergia- és vizhálózat. Napjainkban mindez nagymértékben függ az IT-rendszerbe való bekapcsolódástól, fűzte hozzá. „A kibernetikai fenyegetések egyre nagyobb veszélyt jelentenek és a hatóságoknak közre kell működniük a magánszférával, hogy együtt találják meg a műszaki megoldásokat e súlyos fenyegetések elháritására”, hangsúlyozta az amerikai magas rangú tisztségviselő. Sorin Ducaru NATO-főtitkárhelyettes a maga részéről úgy vélte, hogy az új tipúsú fenyegetések túllépik az országhatárokat és kihivást jelentenek úgy az országok, mind az állampolgárok számára. A bukaresti csúcstalálkozó második napján az IT-területen tevékenykedő 20 amerikai vállalat beszámolt az amerikai kiberbiztonsági stratégiában betöltött szerepéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Mircea Duşa védelmi miniszter a Fetesti 86. Légibázison tett látogatást

Mircea Duşa védelmi miniszter kedden a Fetesti 86. Légibázison tett látogatást, hogy felmérje milyen szakaszban jutottak a repülőgépek fel- és leszállását szolgáló kifutópályán végzendő felújitási munkálatok. A nemzetvédelmi minisztérium szerint a tárcavezető az Olt megyei Deveselu bázisnál folytatja látogatását, ahol ellenörzi az infrastruktúrális munkálatokat. Mircea Dusa nemrégi sajtónyilatkozatában megjegyezte, hogy a Fetesti légibázison végzett munkálatokra 31 millió eurót különitettek el. A miniszter egyben arról is tájékoztatott, hogy a 90-es számú bukaresti légibázist amerikai és NATO-partenerekkel együtt modernizálják, mig az ősszel megkezdik az aranyosgyéresi támaszpont felújitását is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Tiltakoztak az egészségügyi szakszervezetek

Az Orvosi kamarák szakszervezeti szövetsége és a Hypocrat szakszervezeti szövetség  kedden sztrájkörséget szervezett az egészségügyi minisztérium székháza előtt, béremeléseket és az új bértörvény kidolgozását követelve. Nicolae Bănicioiu tárcavezető szerint a szakszervezetei tagok valószinüleg elérik a béremelést, hiszen a tavaly is részesültek fizetésemelésbe.”Az igazság az, hogy az egészségügyi dolgozok fizetése nagyon alacsony”, fűzte hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy a legjobb megoldásokat próbálják mielőbb felkutatni. Erről tanuskodik az is, hogy Nicolae Bănicioiu megbeszélésre hivta a két szakszervezeti vezetőt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Csökkent az éves infláció

Csökkent áprilisban az éves infláció, amely 0,65 százalék volt a negyedik hónapban – közölte az Országos Statisztikai Intézet. Márciusban 0,8 százalékot mértek, miután az első két hónapban egyformán 0,4 százalék volt az éves infláció. A negyedik hónapban a fogyasztói árak átlagban 0,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, legnagyobb mértékben, 0,33 százalékkal az élelmiszerek drágultak. A nemzeti bank pénteken lefelé módosította az idei inflációs előrejelzését, miután a kormány júniustól kiterjesztette a 9 százalékos kedvezményes áfát valamennyi élelmiszerre. Ezért a jegybank 0,2 százalékra csökkentette inflációs előrejelzését a korábban közölt 2,1 százalék helyett. 2016-ra 1,9 százalékos inflációt vetítettek előre a korábban közölt 2,4 százalék helyett. A jegybank arra számít, hogy 2016 után a fogyasztói árak az 1,5-3,5 százalékos célsávban, 2 százalék körül stabilizálódnak. A román központi bank szintén a múlt héten 25 bázisponttal, 1,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, ami újabb történelmi mélypontnak számít. Tavaly augusztus óta ez volt a hetedik csökkentés. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Andrei Demeny