Teodora Enache cântă cu Big Band-ul Radio

Concertul de jazz de la Sala Radio, o tradiţie lunară pe care a instaurat-o Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor, vă propune în luna mai o întâlnire de neratat, cu una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului românesc, o artistă cu o bogată carieră internaţională: Teodora Enache.

Marţi, 19 mai, ora 19:00, la Sala Radio, veţi avea ocazia de a o asculta la Bucureşti pe cea care, în peste 25 de ani de carieră, a cântat alături de mari muzicieni de jazz din lume, precum Stanley Jordan, Curtis Fuller, Les Paul, Ricardo Scale, Darius Brubeck, Burton Greene, în săli ca Library of Congress (Biblioteca Naţională a Statelor Unite – Washington), Columbia University, CalTech University, Kumbwa Jazz Centre etc. şi a purtat muzica ei în turnee în întreaga lume: Montreal, Montreux, Marciac, Budapesta, Panama, Paris, Viena. În anul 2006, Radio România i-a acordat Premiul de excelenţă pentru cea mai buna contribuţie internaţională a unui artist de jazz din România.

„Muzica mea este o formă de explorare în drumul către eul meu interior; cât despre jazz, este doar limbajul care mă ajută să comunic cu colegii mei de scenă”, mărturiseşte Teodora Enache despre arta sa.

În decursul ultimilor ani, Teodora Enache a construit mai multe proiecte de mare valoare, care au purtat-o în Europa alături de importanţi muzicieni de jazz de talie internaţională: From Doina to Blues şi Bela Bartok – alături de celebrul Stalney Jordan, Impressions from Pangaea, proiect derulat cu Lars Danielsson, iar în prezent lucrează la un nou proiect împreună cu Theodosii Spassov: Incantations on Bela Bartok. Celebrations of the Spirit a fost un alt proiect special, conceput alături de Benny Rietveld, unul dintre cei mai prolifici basişti ai culturii muzicale internaţionale moderne, posesor al unui palmares impresionant ca fost basist al lui Miles Davia şi actual basist şi director muzical al lui Carlos Santana – proiect ce s-a materializat într-un nou CD, înregistrat la Las Vegas, cu secţia ritmica a lui Carlos Santana.

Câteva dintre cele mai apreciate albume ale sale sunt: Jazz Behind The Carpathians – cu Johnny Răducanu, 1999; Meaning of Blue – alături de Jean Stoian, 2000; On The Sunny Side of the Street – cu Guido Manusardi, 2002; Jazz Made in Romania – cu Johnny Răducanu, 2002; Rădăcini (Back to my Roots) – întregistrat împreună cu Lucian Maxim şi Marius Mihalache, 2002 şi A Child Is Born – cu Istvan Gyarfas şi Balazs Berkes, 2011.