DNEVNIK: Consumatorul comunist devine eroul unui muzeu românesc

foto: radioresita.ro
foto: radioresita.ro

Consumatorul comunist a devenit erou într-un muzeu românesc. În acest weekend, în sincron cu Noaptea Europeană a Muzeelor, în oraşul românesc din partea de vest a ţării, Timişoara, a fost deschis Muzeul privat al Consumatoului Comunist, informează Agerpres, citată de BTA.

Trecând pragul acestuia, vizitatorii se afundă în Epoca de Aur a României şi pot să găsească întreaga gamă de produse care puteau fi cumpărate din magazine la vremea aceea, subliniază agenţia. „Acesta este un spaţiu destinat turiştilor străini şi români, copiilor, adulţilor. Înainte de anul 1989, noi ne miram de ce deţin ei (străinii), iar acum vrem ca ei să se mire de ce am avut noi”, a declarat Ovidiu Mihăiţă, iniţiator al Muzeului Consumatorului Comunist. El este fondatorul şi donatorul primului teatru independent din oraş, în urmă cu 10 ani. Muzeul este amenajat ca o locuinţă „tipică” din „Epoca de Aur” – cu sufragerie, cameră pentru copii, bucătărie, debara, baie.

Muzeul Consumatorului Comunist arată „tot ce aveau românii în casele lor” în acea perioadă – de la obiecte de uz casnic, la decoraţii de provenienţă românească, mobilă, mărfuri de contrabandă, obiecte lucrate manual specifice epocii, haine şi accesorii, încălţăminte, electrocasnice, jucării, casete audio, discuri, produse cosmetice. În acest muzeu pot fi găsite exponate care sunt deja uitate de cei mai mulţi dintre noi – păpuşile Arădeanca, ţigările Carpaţi şi Amiral, casete şi discuri cu muzică de pionieri, sticle pentru lapte şi bere, genţi de piaţă, cu care românii stăteau la cozi la alimente în anii ’80, săpunul de neînlocuit Cheia.

„Muzeul va fi interactiv, vizitatorii vor putea să vadă, să atingă, să folosească obiecte din perioada comunistă, pot să răsfoiască ziare, reviste, almanahuri din acea perioadă, să asculte muzică patriotică, iar copiii vor putea să se joace cu jucăriile”, a declarat Ovidiu Mihăiţă.

„Goliţi-vă debaralele!” este lozinca sub care iniţiatorul proiectului îi invită pe toţi cei ce au păstrat relicve din epocă, care merită să fie arătate, să le pună la dispoziţia muzeului, pentru a extinde expoziţia. Vizitatorii care fac o donaţie vor primi suveniruri din perioada comunistă.

Muzeul Consumatorului Comunist este o iniţiativă culturală privată, realizată prin donaţii, sponsorizări, investiţii ale iniţiatorului şi prin eforturile voluntarilor. Activiştii susţin, pentru Agerpres, că muzeul nu are un caracter politic sau ideologic, principalul său obiectiv fiind acela de a prezenta amintirile pierdute şi de a lansa un nou obiectiv turstic, original, în oraşul Timişoara, arată Agerpres. Iniţiatorii din România susţin că acesta este primul muzeu de acest tip din Europa de Est, însă cu doar o lună în urmă, în mall-ul din Varna a fost deschisă colecţia Muzeului Retro, dedicată aceluiaşi subiect.

Traducerea: Mirela Petrescu