Serbia aşteaptă ca, până la sfârşitul lunii mai, să discute cu Pristina statutul Uniunii comunităţilor sârbeşti din Kosovo

Directorul Departamentului pentru Kosovo-Metohija al Guvernului Serbiei, Marko Djuric, a declarat că se aşteaptă ca, până la sfârşitul lunii mai, să aibă loc o nouă rundă a dialogului Belgrad-Pristina, la care să se discute despre formarea Uniunii comunităţilor sârbeşti (ZSO) din Kosovo.
Djuric a adăugat că aşteaptă ca Uniunea Europeană să facă apel ca Pristina să-şi respecte obligaţiile ce decurg din Acordul de la Bruxelles. Djuric a declarat pentru postul de televiziune din Novi Sad că ar fi posibil ca această nouă rundă de dialog să fie convocată la 26 mai, data fiind acceptată atât de UE cât şi de partea sârbă. Djuric a subliniat că partea sârbă consideră UE nu doar un mediator, ci un garant al implementării totale a Acordului de la Bruxelles.
„Aşteptăm ca UE nu numai să convoace întâlnirile, ci să facă apel ca Pristina să-şi respecte obligaţiile” – a apreciat Djuric, adăugând că în dialog deseori raportul de forţe nu este favorabil Serbiei, pentru că 23 din 28 de state UE au recunoscut Kosovo şi unele dintre aceste state sprijină activ poziţia Pristinei.

(www.tanjug.rs – 19 mai)