Presa israeliană comentează aprecierea Suveranului Pontif la adresa lui Mahmoud Abbas

După ce Papa Francisc l-a numit pe liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas „înger al păcii” în presa israeliană şi pe reţelele de socializare, au apărut o serie de comentarii. Papa Francisc a rostit aceste cuvinte în timpul tradiţionalului schimb de cadouri la încheierea unei audienţe generale la Palatul Apostolic. El i-a oferit lui Abbas un medalion şi a explicat că acesta reprezintă îngerul păcii care distruge spiritul rău al războiului. Abbas se află la Roma la ceremoniile de canonizare a două creştine palestiniene iar recunoaşterea de către Vatican a celor două credincioase subliniază prezenţa creştinilor în secolul trecut în Orientul Mijlociu. Dragoş Ciocîrlan a sintetizat reacţiile din mediile israeliene.

Reporter: Veteranul jurnalist israelian Noah Klieger comentează în legătură cu declaraţia Suveranului Pontif care probabil nu are nici cea mai mică idee despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în Orientul Mijlociu. Dacă nu este aşa, este imposibil de înţeles cum poate exprima o persoană inteligentă o asemenea frază ciudată care contrazice ceea ce se întâmplă în realitate. De ce Mahmoud Abbas, care conduce o autoritate efemeră care există numai datorită donaţiilor unor ţări este aceeaşi persoană care continuă să contracareze orice posibilitate pentru un acord de pace. Ca şi predecesorul său, Yasser Arafat, Mahmoud Abbas a reuşit să se eschiveze de la orice tentativă de discuţii serioase despre viitorul Autorităţii Palestiniene alături de Statul Israel – comentează Noah Klieger, care subliniază că Mahmoud Abbas este numit peste tot preşedinte. Multe ţări au recunoscut deja statul plaestinian, inclusiv Vaticanul care este o entitate religioasă.

„Dacă Papa Francisc a înţeles ce se întâmplă în Orientul Mijlociu ar fi trebuit să-l întrebe pe îngerul de Ramallah de ce marea majoritate a creştinilor din teritoriile controlate de palestinieni au emigrat în timp ce în Israel sute de mii de creştini se bucură de toate drepturile, inclusiv libertatea religioasă. De la cruciadă la Simion Petliura, de la inchiziţia spaniolă la Bogdan Hmelniţki trecutul nu se poate uita” conchide Noah Klieger, supravieţuitor de la Auschwitz, belgian de origine. Pe reţelele de socializare din Statele Unite şi Canada comentariile au fost mai mult decât ironice, au fost publicate fotografii din Al Doilea Război Mondial care reprezintă clerici catolici făcând salutul nazist. Suvernaul Pontif a îndeplinit o decizie politică luată de cancelaria de la Vatican. Dacă Vaticanul îl consideră pe Mahmoud Abbas cu numele de luptător Abu Mazen, un mesager a lui Mahomed, Hammas îşi poate schimba denumirea în Îngerii lui Alah. O nefericită frază care, deşi nuanţată ulterior, a stârnit comentarii vehemente.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai