Alocaţiile pentru copii se dublează

Alocaţiile pentru copii se dublează şi cel mai probabil, de luna viitoare, cuantumul acestora va fi de 84 de lei, imediat ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial. PNL a obţinut şi susţinerea deputaţilor PSD pentru un amendament la o ordonanţă de urgenţă, iar premierul Victor Ponta a spus că Guvernul va respecta acest vot aproape unanim. Iulia Gherman a asistat la dezbaterile din Camera Deputaţilor şi relatează.
Reporter: Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată cu 332 de voturi pentru şi două abţineri. Plenul şi-a însuşit astfel amendamentul liberalilor, deşi Comisia de muncă a respins propunerea de majorare a alocaţiilor pentru copii de la 42 la 84 de lei. Copreşedintele PNL, deputatul Alina Gorghiu, a precizat că este un  prim pas câştigat în favoarea familiilor din România.
Alina Gorghiu: Vorbim de peste trei milioane jumătate de copii care se vor bucura de dublarea alocaţiilor şi da, este o măsură pe care Partidul Naţional Liberal, cu sprijinul celor de la putere, reuşesc să o facă. Nu vreau deloc să dau culoare politică acestui proiect, dar cred că acest parcurs trebuie continuat.
Reporter: Prezent la sesiunea de vot final, premierul Victor Ponta a declarat că deşi măsura de dublare a alocaţiilor pentru copii nu a fost prevăzută de guvern în forma iniţială a ordonanţei de urgenţă şi nici acum în legea adoptată nu sunt prevăzute surele de finanţare, executivul se va supune deciziei finale a plenului Camerei Deputaţilor.
Victor Ponta: Anul acesta o să avem şi şi găsim banii, pentru că avem o situaţie bună, din punct de vedere bugetar, şi ne încadrăm, dar pentru ca să ne încadrăm şi la anul, în 2016, am nevoie de sprjinul parlamentului în octombrie-noiembrie, când venim cu legea bugeului, ca să păstrăm această măsură, să o facem sustenabilă pentru perioada care vine.
Realizator: Efortul bugetar anual pentru dublarea alocaţiilor este de aproximativ 1, 8 miliarde de lei, potrivit estimărilor guvernului. Măsura vine în contextul în care Romania se confruntă cu o continua scădere a natalităţii, iar pentru multe familii din zonele defavorizate va fi de un real ajutor pentru că alocaţia copiilor reprezintă singurul venit stabil. Legea de modificarea a ordonanţei de urgenţă merge acum la promulgare. Preşedintele Klaus Iohannis a spus deja că este un act binevenit şi că a vorbit cu premierul despre găsirea resurselor de finanţare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 mai