Capsula ecologică locuibilă şi portabilă proiectată de o firmă slovacă

O invenţie recent prezentată de o firmă din Slovacia pare desprinsă din filmele SF, ca design şi utilitate, dar este cât se poate de reală: o capsulă locuibilă alimentată ecologic cu ajutorul energiei solare şi eoliene, care poate fi transportată oriunde şi care poate oferi o autonomie de funcţionare de aproape un an.
„Ecocapsule” este proiectată să asigure tot confortul unei locuinţe în zone izolate. Fiecare „casă” are o baterie solară şi eoliană şi un sistem propriu de filtrare a apei. Poate fi folosită de turişti, de cercetători aflaţi în zone îndepărtate sau poate constitui un ajutor de urgenţă în cazul unor crize umanitare. Capsula este ultraportabilă, are o suprafaţă locuibilă de doar 10 metri pătraţi, dar în ea pot încăpea lejer doi adulţi. Este dotată cu un pat, o mini-bucătărie, baie şi un spaţiu de lucru cu masă şi scaune. Are apă curentă, poţi beneficia de duş fierbinte şi de toaletă.
Este prevăzută şi cu sisteme care permit colectarea de rouă sau apă de ploaie pentru refolosire. Compania Nice Architects va începe comercializarea capsulei în prima jumătatea a anului 2016, dar nu a anunţat încă un preţ. Ea va fi prezentată săptămâna aceasta la un festival de inventică de la Viena şi, spre sfârşitul anului, la expoziţia naţională din Slovacia.

Sursa: www.mashable.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă

ecocapsule-01

schemy-transport

ecocapsule-06_0

podorys_final_0

ecocapsule-03