Francezii sunt cei mai mari consumatori de ţigări ilegale din Europa

În 2014, Franţa a devenit ţara din Uniunea Europeană în care consumul de ţigări vândute ilegal a fost cel mai mare, potrivit unei anchete comandate la KPMG de cei patru mari fabricanţi de ţigări, dar contestată de Comitetul Naţional împotriva Tabagismului (CNCT).
Numărul ţigărilor procurate ilegal şi consumate în Franţa a atins 8,89 miliarde în 2014, adică 14,7% din consumul total estimat, dar în scădere cu 8% în raport cu 2013. Din acest total, partea ţigărilor contrafăcute este minimă (1,3%), potrivit studiului comandat de Philip Morris, Imperial Tobbaco, JTI şi BAT.
Dacă se iau în calcul achiziţiile făcute legal în străinătate (+15%), în special în Spania şi în Belgia, numărul ţigărilor nevândute de tutungeriile franceze a atins 26,3% din consumul naţional, un „nivel record” estimează Philip Morris într-un comunicat.
„Este încurajator să constaţi că, graţie eforturilor comune ale serviciilor vamale, poliţiei şi jandarmeriei, comerţul ilicit (contrabandă şi contrafacere) este în uşoară scădere faţă de 2013”, recunoaşţe totuşi compania Philip Morris.
De altfel, valoare ţigărilor comercializate ilegal a scăzut la 45 de miliarde în 2014, o scădere de 5% în raport cu 2013, în timp ce preţurile medii au crescut de la 6,50 euro la 6,74 euro.
Într-un comunicat, Comitetul Naţional împotriva Tabagismului (CNCT) a contestat nişte cifre „tot mai alarmiste” în chestiunea comerţului ilicit cu produse de tutungerie.
La rândul său, asociaţia afirmă că „produsele de contrabandă sunt fabricate de industraşi care obţin un beneficiu major atunci când nu sunt direct implicaţi în organizarea comerţului ilicit”.

(www.lefigaro.fr – 29 mai)