Primele vouchere de vacanţă ar putea fi emise începând cu 1 iulie

Primele vouchere de vacanţă ar putea fi emise începând cu 1 iulie. Autoritatea Naţională pentru Turism a finalizat normele privind acordarea lor şi, imediat după promulgarea Legii şi publicarea în Monitorul Oficial, documentul va fi trimis pe circuitul de avizare, a declarat, pentru RRA, preşedintele interimar al ANT, Mirela Matichescu.

Mirela Matichescu: Ne dorim ca, de la 1 iulie, acest sistem de acordare a voucherelor de vacanţă să fie funcţional.

Reporter: Care sunt şansele să intre în vigoare de la 1 iulie?

Mirela Matichescu: Şansele ar fi ca legea să fie promulgată până la 1 iulie, să fie publicată în Monitorul Oficial.

Reporter: Ce se întâmplă cu unităţile din domeniul bugetar?

Mirela Matichescu: Vor putea acorda vouchere, începând cu 1 ianuarie 2016, numai în funcţie de alocarea bugetară de la Ministerul de Finanţe. De la data emiterii voucherele au valabilitate de un an de zile. Dacă nu s-a consumat în termen de un an de zile şi acest termen a expirat, de exemplu, în august sau septembrie, acest voucher va fi depus către angajator.

Realizator: Redactorul RRA Florentina Varga precizează că voucherele de vacanţă vor putea fi folosite doar pe teritoriul României, în limita a şase salarii brute minime pe economie, adică 6.000 de lei. Regulile privind modul de acordare a primei de vacanţă sub forma voucherelor se stabilesc de către angajatori împreună cu organizaţiile sindicale sau reprezentanţii beneficiarilor, prin contractele colective de muncă, respectiv, prin regulamente interne.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie