Ziua Mondială a Refugiaţilor

Marcată, la iniţiativa ONU, pentru prima dată în 2001; ziua a coincis, în acel an, cu sărbătorirea a 50 de ani de la semnarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (20.VI.1951); hotărâtă prin rezoluția 55/76 a Adunării Generale a ONU, din 4 decembrie 2000.

Aproape 200 de mii de persoane au depus în primul trimestru al acestui an cereri de azil în ţări din Uniunea Europeană, cu peste 80 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene – EUROSTAT – înaintea Zilei Mondiale a Refugiaţilor, marcată astăzi. Cu această ocazie, Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean au lansat un mesaj audio în mai multe limbi, prin care opinia publică să fie sensibilizată şi să conştientizeze problemele cu care se confruntă refugiaţii.
-: Imaginează-ţi durerea pe care o simţi părăsindu-ţi ţara, imaginează-ţi suferinţa de a-ţi părăsi căminul, imaginează-ţi strângerea de inimă de a-ţi părăsi familia. Ei nu au de ales. Întreabă-te de ce.

Mesajul poate fi ascultat şi pe site-ul nostru romaniaactualitati.ro.