România nu va avea probleme cu gazele naturale până la sfârșitul iernii, chiar și dacă vor fi temperaturi extreme

Depozitele de gaz ale României sunt pline în proporție de 82% după prima lună de iarnă. Ţara noastră nu va avea probleme nici în cele mai grave scenarii de vreme rece, spune directorul Depogaz, Vasile Cârstea, care precizează că producția națională și cantitățile din depozite vor permite României să livreze în continuare gaze Republicii Moldova.
Vasile Cârstea: Poate să vină și gerul și super gerul, România consumă în cea mai friguroasă zi 54 de milioane de metri cubi de gaze pe zi. Noi avem producția undeva la 26-27 de milioane de metri cubi de gaze, iar din depozite putem extrage 32-33 de milioane. Asta înseamnă 60 de milioane. Deci, ne rămâne şi un plus de gaz, putem să ajutăm, în continuare, pe vecinii noştri, pe moldoveni.
Realizator: Prețurile la gaze sunt cele mai mici din februarie pentru livrările din ianuarie anul viitor, acestea scăzând la un nivel minim de 76 de euro Megawatt-ul-oră În martie, după ce Rusia a invadat Ucraina, tarifele au urcat la peste 200 de euro Megawatt-ul-oră. Instalațiile de stocare a gazelor din Uniunea Europeană erau la 28 decembrie la un nivel de 83%, cu 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 decembrie