Cetatea Râşnov a fost premiată cu Certificatul de Excelenţă 2015

Cetatea Râşnov a fost premiată cu Certificatul de Excelenţă 2015, patru stele, TripAdvisor.

Distincţia este acordată de TripAdvisor la nivel mondial obiectivelor turistice „care câştigă în mod constant recenzii excelente din călătorii”. În scrisoarea trimisă Direcţiei de Cultură a Primăriei Râşnov, Marc Charron, preşedintele TripAdvisor for Business, arată că „de cinci ani, TripAdvisor a acordat acest premiu în numele călătorilor de pe tot globul. Astăzi, când sunteti prima oară câştigători, sperăm să vă mândriţi că vedeţi Cetatea Râşnov apreciată de vizitatori ca una dintre cele mai bune destinaţii. Felicitări!”. Odată cu primirea celor patru stele, râşnovenii speră să adauge şi cea de-a cincea stea cât mai curând, după ce monumentul va fi renovat integral. În acest sens, autorităţile pregătesc un proiect, care va fi depus pentru accesarea de fonduri europene din exerciţiul financiar 2014-2020.
,,Deşi Cetatea Râşnov se află în prima etapa de restaurare, conservare şi valorificare, distincţia primită de la TripAdvisor demonstrează că suntem pe drumul bun. Certificatul internaţional a fost acordat unui obiectiv turistic de patru stele, însă, după finalizarea lucrărilor de restaurare şi deschiderea expoziţiilor muzeale, sunt sigur că la Râşnov o să avem un monument de cinci stele, o destinaţie turistică ce va urca în topurile internaţionale”, a subliniat Nicolae Pepene, fostul director al Direcţiei de Cultură a Primăriei Râşnov şi actualul director al Muzeului de Istorie Braşov.
Noul proiect vizează restaurarea şi conservarea „Cetăţii de Sus”, începând cu zidurile de apărare şi continuând cu turnurile şi reconstruirea a trei căsuţe folosind martori foto. De asemenea, prin proiect vor fi amenajate alei pentru circuitul de vizitare, precum şi toate instalaţiile conexe a ceea ce înseamnă funcţionarea unui muzeu: canalizare, o nouă instalaţie electrică şi fibră optică, în eventualitatea unor transmisii TV. Valoarea totală a proiectului este estimată la aproximativ 7 milioane de euro.