Şeful Eurogrupului califică decizia guvernului de la Atena de organizare a unui referendum drept o decizie care închide uşa continuării discuţiilor

Anunţul făcut de guvernul de la Atena de a organiza un referendum privind propunerile creditorilor Greciei este considerat o decizie tristă de către şeful Eurogrupului. Miniştrii de finanţe din zona euro se întâlnesc din nou astăzi în încercarea de a debloca situaţia tensionata privind un nou acord de asistenţă financiară.

Reporter: Cerasela Rădulescu – Este a patra întâlnire a Eurogrupului săptămâna aceasta şi mai sunt doar câteva zile până când actualul acord de asistenţă financiară al Greciei expiră. Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, califică decizia guvernului de la Atena de organizarea unui referendum drept o decizie tristă, care închidă uşa unei continuări a discuţiilor. Jeroen Dijsselbloem: Sunt foarte dezamăgit de decizia executivului de la Atena, de a respinge propunerile creditorilor. Noi considerăm uşa deschisă a discuţiilor dar acuma partea elenă a închis-o.

Reporter: De altfel, mai mulţi miniştri de finanţe ai zonei euro au calificat decizia guvernului elen drept bizară şi au spus, că într-adevăr e dreptul executivului elen să organizeze o astfel de consultare, dar decizia vine prea târziu. Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, a spus la sosire că decizia de a organiza referendumul nu poate fi comentată, este o decizie internă a unui stat naţional. El a precizat, însă, că executivul comunitar a lucrat şi azi-noapte pentru încheirea unui acord, iar Grecia trebuie să rămână în zona euro. Miniştrii de finanţe au refuzat însă să comenteze o eventuală propunere privind extinderea până în noiembrie a programului de asistenţă financiară pentru Grecia.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie