La Sfântu Gheorghe s-a lansat biblioteca digitală „Eurocarpatica”

Studii, lucrări şi documente despre istoria şi cultura românilor din sud-estul Transilvaniei sunt disponibile de astăzi la biblioteca digitalizată „Eurocarpatica” de la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Tot acolo a fost lansat şi volumul „Repere identitare româneşti din judeţele Covasna şi Harghita”. Cu detalii, Oana Negrea.

Reporter: Lansarea a avut loc în prezenţa a numeroşi oameni de cultură, cercetători, muzeografi, arheologi, arhivişti şi sociologi, în cadrul colocviului naţional cu tema „Noi cercetări privind istoria românilor din sud-estul Transilvaniei”, organizat la Sfântu Gheorghe sub genericul zilelor Andrei Şaguna.

Ioan Lăcătuşu, arhivist, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita: Un volum, i-am spune noi monumental, de 700 de pagini, care cuprinde într-o prima parte imagini despre ceea ce a însemnat românitatea din zonă, începând din neolitic şi până în zile noastre, cu tot ceea ce este mai reprezentativ pentru românitate şi partea a doua cu ajutorul societăţii de arhivare S.C. STEFADINA S.R.L. Bucureşti. Lansăm biblioteca digitală „Eurocarpatica” care va avea, de asemenea, un rol deosebit privind accesul cercetătorilor şi tuturor celor interesaţi privind problematica zonei noastre. Am reuşit, iată, să contribuim la ceea ce înseamnă cunoaşterea istoriei naţionale.

Reporter: Manifestările, organizate cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, vor continua mâine cu tradiţionala serbare românească Nedeia Sânpetrului de la Vâlcele.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie