Camera Deputaţilor urmează să adopte proiectul de lege privind reabilitarea sistemului de irigaţii

Camera Deputaţilor urmează să adopte astăzi proiectul de lege privind reabilitarea sistemului de irigaţii. Documentul a mai fost supus la vot şi acum două săptămâni, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organică, fiind astfel respins. Andrei Şerban are detalii:
Reporter: Partidele de la putere încearcă pentru a doua oară să treacă prin parlament un proiect de lege care să permită folosirea unei sume de bani din bugetul de stat pentru reabilitarea sistemului de irigaţii. Prima oară, din cauza absenţelor din rândul parlamentarilor din arcul guvernamental, acest proiect nu a trecut. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a venit apoi cu un alt proiect, care astăzi va intra în plenul Camerei Deputaţilor. La Radio România Actualităţi, Daniel Constantin a explicat faptul că acum este un moment foarte bun pentru adoptarea unei astfel de legi.
Daniel Constantin: Exista acum o fereastră de oportunitate. Am convins şi primul ministru şi ministrul de finanţe ca în 2016 să avem o primă sumă de 145 de milioane de euro pentru infrastructura principală. Trebuia doar o bază legală şi atunci baza legală era reprezentată de această lege, care prevede un buget în creştere din 2016 până în 2020, de un miliard de euro.
Reporter: UDMR a anunţat că va sustine noul proiect propus de ministrul agriculturii. Deputatul Mate Andras Levente:
Mate Andras Levente: Considerăm că este o problemă vitală pentru agricultură tot ce înseamnă irigaţie şi tot ce înseamnă suport tehnic dacă pot să spun aşa, penmtru agricultură. Dacă se găseşte de către domnul ministru posibilitatea de a introduce ca amendament şi nu încalcă niciun regulament, UDMR va susţine această modificare pe care urmează să o depună domnul ministru.
Reporter: PNL îi reproşează ministrului agriculturii că nu precizează cum va folosi banii din buget. Deputatul Tinel Gheorghe:
Tinel Gheorghe: /…/ programul de reabilitare a infrastructurii principale. Cu ce vrea să înceapă în primul an 145 de milioane de euro? Şi următorii cinci ani până la un miliard de euro?
Reporter: Daniel Constantin a mai precizat că după ce legea va fi adoptată, un grup de specialişti va stabili cu exactitate care sunt terenurile agricole cu care se va începe reconstrucţia irigaţiilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 octombrie