Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto a afirmat că Ungaria este deschisă cooperarii pragmatice şi normale cu România

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto a afirmat, astăzi, că Ungaria este deschisă cooperarii pragmatice şi normale cu România, după un interviu acordat agenţiei Agerpres de şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.

Reporter: Emil Groza – Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a afirmat astăzi că Ungaria este deschisă unei cooperării pragmatice şi normale cu România şi chiar dacă în relaţiile dintre cele două ţări mai sunt multe chestiuni care trebuie soluţionate, se pot vedea în mod evident semnele pozitive. Aflat astăzi la Ankara, Peter Szijjarto a declarat agenţiei de presă MTI că este de acord cu faptul că între Bucureşti şi Budapesta există un parteneriat strategic, mai ales că în România trăieşte o importantă comunitate maghiară şi este vorba şi despre cea de a doua mare piaţă de export pentru Ungaria. Tocmai de aceea, a spus şeful diplomaţiei ungare, interesul Ungariei este să existe un dialog normal între liderii politici ai celor două state, subliniind totodată că el este în totalitate deschis în acest sens.

Peter Szijjarto, a mai spus că mai sunt chestiuni care aşteaptă să fie soluţionate, în principal din pespectiva comunităţii maghiare din România şi dacă vor fi răspunsuri liniştitoare în această privinţă, Ungaria este pregătită pentru finalizarea protocolului Comitetului mixt pentru minorităţi naţionale, a cărui negociere a fost începută în anul 2011. Precizările şefului diplomaţiei ungare au fost făcute după ce ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei de presă Agerpres, că există foarte multe lucruri pozitive în relaţia dintre România şi Ungaria şi că priveşte această relaţie ca pe una cu un partener strategic.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie