Fostul preşedinte Ion Iliescu şi alţi foşti înalţi demnitari, acuzaţi de crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, şi alţi foşti înalţi demnitari sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. În timpul evenimentelor de atunci patru oameni au murit, trei au fost răniţi prin împuşcare, iar aproape o mie au fost vătămaţi corporal sau lipsiţi de libertate.

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat în această dimineaţă la Parchetul General, unde i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru acuzaţia de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990. Acesta nu a făcut declaraţii jurnaliştilor, care îl aşteptau, nici la intrare, nici după întâlnirea cu procurorii. Aceeaşi calitate i s-a comunicat şi fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu, care a spus că va contribui la aflarea adevărului. Pe de altă parte, pentru fostul general Victor Stănculescu se va cere aviz şefului statului pentru urmărirea penală , dată fiind calitatea sa de ministru al apărării la momentul producerii evenimentelor. Procurorii militari au schimbat astăzi încadrarea juridică în infracţiuni contra umanităţii, iar în perioada următoare vor fi audiaţi mai mulţi suspecţi care deţineau la data evenimentelor funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului. Dosarul Mineriadei din 1990 fusese închis în 2009, pe motiv că nu există probe suficiente, dar în martie anul acesta a fost redeschis.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 octombrie