MAGYAR HÍRLAP: Există aspecte pozitive în relaţiile ungaro-române

În relaţiile româno-ungare există numeroase elemente pozitive –  a afirmat marţi ministrul român de externe Bogdan Aurescu, adăugând că priveşte aceste relaţii în primul rând ca un parteneriat strategic. Ungaria manifestă o totală deschidere în a coopera pragmatic, firesc cu România şi deşi mai există în relaţiile dintre cele două ţări multe probleme care aşteaptă o rezolvare, semnele pozitive devin tot mai vizibile – a declarat la rândul său ministrul ungar de externe Péter Szíjjártó.

Într-un interviu acordat Agenţiei de stat Agerpres, şeful diplomaţiei române a menţionat că mai există probleme nesoluţionate, cum ar fi procesul verbal al comisiei comune mixte româno-ungare pentru minorităţi despre care se discută din 2011, dar cele două ţări mai au numeroase proiecte comune.

Marţi, ministrul ungar de externe a afirmat că Ungaria este deschisă în totalitate în vederea unei cooperări pragmatice, normale cu România şi deşi în relaţiile dintre cele două ţări mai există multe probleme care aşteaptă rezolvare, semnele pozitive sunt deja vizibile.

Péter Szíjjártó a fost de acord cu afirmaţia că Bucureştiul şi Budapesta sunt parteneri strategici, întrucât în România trăieşte o importantă comunitate naţională maghiară şi, respectiv, este vorba de a doua piaţă de export a Ungariei. Tocmai de aceea Ungaria este interesată ca între liderii politici din cele două ţări să existe un dialog firesc – a adăugat ministrul precizând că în ce îl priveşte este ”deschis în totalitate” în această privinţă.

După cum a menţionat mai există probleme care aşteaptă rezolvare, în primul rând din punctul de vedere al comunităţii maghiare din România, iar dacă acestea vor primi un răspuns satisfăcător, Ungaria este dispusă la încheierea protocolului din 2011 al comisiei mixte.

Ministrul ungar a menţionat că nu doreşte să redeschidă disputa româno-ungară pe marginea gardului plănuit de Ungaria. După cum a afirmat, disputa a fost la început foarte acută, dar gardul de la frontiera ungaro-română nu s-a ridicat şi în momentul de faţă nu există motive concrete pentru realizarea proectului.

La întrebarea privind strategia României faţă de faptul că în ultimii ani – potrivit formulării nejustificate de către ziarist –  Ungaria „a fost ostilă faţă de România şi de celelalte state membre UE”, Aurescu a răspuns: România trebuie să dea un răspuns calm, dar în ce-l priveşte consideră relaţiile dintre cele două ţări înainte de toate drept relaţii de parteneriat strategic. A apreciat că în relaţiile bilaterale există mai multe puncte comune, cum ar fi tratatul de bază româno-ungar semnat în 1996, precum şi acordul din 2002 privind parteneriatul strategic. În afară de acestea există principiile relaţiilor de bună vecinătate care trebuie să stea la baza relaţiile bilaterale şi între cele două ţări se observă multe aspecte pozitive.

Aurescu s-a referit din nou la faptul că anul trecut schimburile comerciale româno-ungare au depăşit 7,2 miliarde de euro, astfel încât Ungaria este unul din partenerii comerciali cei mai importanţiai României. Mai există însă mai multe proiecte comune, cum ar fi proiectul de a deschide la Budapesta o Cameră română de Comerţ, precum şi racordarea reţelei de autostrăzi şi a celei de fibre optice dintre cele două ţări.

Ministrul român de externe şi-a exprimat speranţa că partea ungară va răspunde favorabil la dorinţa părţii române de a cădea de acord asupra protocolului comisiei mixte, pentru că acest lucru este important atât pentru maghiarimea din România, cât şi pentru comunitatea română din Ungaria. Şi-a exprimat de asemenea bucuria faţă de faptul că MAE ungar a răspuns favorabil la propunerile sale anterioare similare.

Miercurea trecută Bogdan Aurescu a vorbit între altele despre nevoia de a găsi soluţii bazate pe consens în relaţiile româno-ungare, iar apoi MAE ungar a semnalat că este interesat de reglementarea relaţiilor Ungariei cu România.

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 20 octombrie 2015

Traducerea: Imola Stănescu