Unu din doi copaci este tăiat ilegal în România

Unu din doi copaci este tăiat ilegal în România, iar în ultimii ani ţara noastră a pierdut aproximativ 3 hectare de pădure pe oră, arată datele Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu. Un raport prezentat de această organizaţie precizează că în ultimii zece ani cam jumătate din lemnul tăiat a provenit din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor cercetate destinaţia lemnului a fost compania austriacă Schweighofer Holzindustrie. Mai multe organizaţii neguvernamentale au prezentat ieri cazuri care conturează, susţin reprezentanţii lor, corupţia în ce priveşte tăierea şi exploatarea lemnului în România.
Gabriel Păun, preşedintele Agent Green: În luna mai am ajuns în spital pentru că am început să pun întrebări într-un loc în care investigam nişte defrişări. Vorbim de tăieri ilegale din Parcul Naţional Retezat, care au sfârşit ca brichete şi peleţi în supermarketuri din Austria.
Realizator: Compania austriacă Schweighofer Holzindustrie afirmă, într-un comunicat de presă dat ieri publicităţii, că a respins şi a raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme. Firma a luat poziţie după publicarea raportului Agenţiei de Investigaţii de Mediu. Compania austriacă subliniază că le impune furnizorilor să respecte toată legislaţia în vigoare şi să dovedească provenienţa legală a materialului lemnos pe care îl livrează. Mai mult decât atât, insistă firma, nu doar refuză orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete şi corecte, ci îl şi raportează autorităţilor competente, pentru a investiga şi sancţiona eventualele nereguli. Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, pentru postul nostru, că Schweighofer Holzindustrie a făcut deja obiectul unei anchete, că s-au dat amenzi şi că s-a confiscat o parte din lemnul tăiat ilegal.
Graţiela Gavrilescu: În urma raportului respectiv pe care l-a încheiat Direcţia de Control, a fost confiscată şi masă lemnoasă, au fost date amenzi de peste două milioane de lei, ancheta este în derulare, dar la ora actuală este preluată de către alte instituţii ale statului.
Realizator: Ministrul mediului a mai precizat că multe dintre firmele care au introdus masă lemnoasă în compania austriacă erau firme-fantomă ori obţinuseră lemnul pe căi ilegale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 octombrie