Premierul israelian reafirmă că regulile de la locurile sfinte ale musulmanilor de pe Muntele Templului din Ierusalim nu vor fi schimbate

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, reafirmă că regulile de la locurile sfinte ale musulmanilor de pe Muntele Templului din Ierusalim nu vor fi schimbate. Pe fondul campaniei de incitare antievreiască, valul de violenţe din ultimele trei săptămâni a degenerat grav. Israelul nu intenţionează divizarea Muntelui Templului. Premierul Netanyahu respinge categoric orice tentativă care ar sugera contrariu.

Corespondenţă din Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Doar musulmanii pot să practice cultul lor pe Esplanada Moscheelor de pe Muntele Templului din Ierusalim, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a respins acuzaţiile potrivit cărora Israelul ar încălca status quo-ul Moscheii Al-Aqsa. Declaraţia premierului Netanyahu confirmă o regulă care există de foarte mult timp şi reprezintă politica Guvernului de la Ierusalim: musulmanii se roagă pe Muntele Templului, iar nemusulmani vizitează Muntele Templului. Atât cei care se roagă, cât şi cei care vizitează trebuie să se manifeste fără provocări. Premierul Netanyahu a explicat că se permite accesul pe Muntele Templului celor care sunt paşnici, fiind asigurată securitatea publică. Recunoscând importanţa Muntelui Templului pentru popoarele celor trei religii monoteiste – evrei, creştini şi musulmani – Israelul reafirmă angajamentul de a apăra status quo-ul neschimbat al Muntelui Templului. Israelul nu intenţionează să divizeze Muntele Templului, a mai spus premierul israelian, care a subliniat că respinge orice tentativă prin care se afirmă contrariul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie