Emeric Jenei – consilierul lui Orbán Viktor

Fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei va fi consilierul principal al prim-ministrului maghiar Orbán Viktor pe problemele din domeniul fotbalului.

Acest lucru l-a declarat însuși Jenei pentru publicaţia Gazeta, citat de portalul maghiar index.hu. Tehnicianul maghiar din România are 82 de ani şi – din cauza vârstei – ţine legătura mai mult prin telefon cu premierul maghiar pe care îl cunoaşte de mulți ani. Convorbirile dintre cei doi au loc săptămânal, Jenei acordându-i consiliere cu privire la diverse subiecte legate de fotbal. Potrivit publicaţiei citate, Orbán l-a angajat pe Jenei pentru că după Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe vrea să construiască o academie de fotbal şi la Oradea, orașul în care locuieşte fostul antrenor. Urmează ca în curând cei doi să discute despre detaliile acestui proiect.

Emeric Jenei a obţinut cel mai mare succes al său în anul 1986 atunci când în calitate de antrenor al echipei Steaua Bucureşti a câştigat la Sevilia Cupa Campionilor Europeni împotriva echipei F.C. Barcelona. Ulterior, pentru intervale scurte de timp a fost şi antrenorul naţionalei României şi a Ungariei.

Am solicitat opinia lui Ilie Dobre cu privire la această decizie, fost comentator sportiv al Radio România Actualităţi și un bun cunoscător al fenomenului sportiv intern şi internaţional, deţinător al mai multor premii de specialitate, care ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

Ilie Dobre: „Să nu uităm că Emeric Jenei a mai fost antrenor în Ungaria. El vorbeşte foarte bine limba maghiară, are tangenţe cu fotbalul maghiar. Părerea mea însă este că el ar fi trebuit folosit mai mult în România. Să nu uităm ce performanţe a avut: a câştigat cu Steaua Cupa Campionilor, în 1990 s-a calificat cu echipa naţională la coppa del mondo, unde a ajuns până la optimi de finală, ceea ce dovedeşte că este un tehnician foarte bun. Faptul că a ajuns să fie apreciat mai mult în Ungaria decât în România după părerea mea ar trebui să ne pună pe gânduri, pentru că dacă avem câteva personalităţi care au ceva de spus, este bine să le valorificăm. Faptul că a fost valorificat acolo nu este un lucru rău nici pentru Ungaria, nici pentru România, nici pentru Emeric Jenei, dar este regretabil că îl apreciază mai mult cei din afară, decât cei de la noi. Asta este o problemă.”

Székely Ervin, Rador