Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că premierul nu s-a consultat cu el înaintea trilateralei de la Sofia, pe tema refugiaţilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, la Arad, că premierul Victor Ponta nu s-a consultat cu el înaintea trilateralei de ieri, de la Sofia, pe tema crizei refugiaţilor, unde a participat alături de omologii bulgar şi sârb. Şeful statului a spus că opiniile exprimate acolo de Victor Ponta nu angajează în niciun fel statul român şi că atunci când va reveni de la Bruxelles, va avea o discuţie cu acesta.

Klaus Iohannis: Nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România în vreun fel. După ce mă voi întoarce de la Bruxelles, vom avea o discuţie pe această temă.

Amintim că la reuniunea de ieri, de la Sofia, premierul Victor Ponta a spus că cele trei ţări balcanice au dreptul să se protezeje în egală măsură, după ce omologul său bulgar, Boiko Borisov, a evocat posibilitatea închiderii graniţelor Bulgariei, României şi Serbiei, dacă Germania şi Austria şi le închid pe ale lor pentru a opri fluxul de imigranţi. Premierul Victor Ponta a insistat însă că trebuie găsită o soluţie comună, europeană, la criza refugiaţilor. De la Arad, preşedintele Klaus Iohannis pleacă la Bruxelles, unde va participa azi la o reuniune extraordinară, consacrată crizei refugiaţilor. Au fost invitaţi şefi de stat şi de guvern din 10 ţări, central şi est-europene. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Calud Juncker, a declarat pentru presa germană că la această reuniune va prezenta un plan în 16 puncte, pentru gestionarea situaţiei, şi că aşteaptă o decizie după discuţiile de astăzi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie