Lideri din 10 ţări europene, printre care şi România, discută la Bruxelles, modalităţi de gestionare a crizei imigranţilor

Lideri din 10 ţări europene, printre care şi România, discută azi, la Bruxelles, modalităţi de gestionare a crizei imigranţilor. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care i-a invitat la întâlnire, urmează să prezinte un plan în 16 puncte, care include şi angajamentul participanţilor de a nu-i mai lăsa pe imigranţi să treacă într-o ţară vecină fără un acordul acesteia. Olanda şi Germania, care sunt printre destinaţiile prioritare ale refugiaţilor, vor ca est-europenii să facă mai mult pentru a opri fluxul migraţionist.

Scopul reuniunii la nivel înalt de astăzi este de a coordona mai bine, înainte de sosirea iernii, acţiunile statelor aflate de-a lungul traseului imigranţilor care continuă să sosească în Europa. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le va cere statelor participante – opt ţări membre şi două din afara Uniunii, poziţionate de-a lungul rutei Balcanilor de Vest – să se asigure că sunt îndeplinite procedurile europene în materie de azil şi migraţie, dar şi cele prinvind intrarea legală pe teritoriul Uniunii. Printre statele membre participante se află şi România, care, deşi nu se află acum pe traseul imigranţilor, dar se învecinează cu Bulgaria şi Turcia, a fost chemată să participe, unde va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. De amintit că, ieri, Bulgaria, România şi Serbia au avertizat că-şi vor închide graniţele în faţa imigranţilor, dacă Germania şi Austria vor face acelaşi lucru, tocmai pentru a nu fi creată pe teritoriul lor o aşa-numită zonă tampon. Preşedintele Juncker va discuta şi despre relocarea celor 160.000 de refugiaţi aflaţi deja în Italia şi Grecia, iar, potrivit Comisiei, au fost oferite până în prezent doar 854 de locuri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie