O seară magică pe scena Ateneului Român într-un concert eveniment în sprijinul Fundaţiei Principesa Margareta a României

concert ateneu 1Duminică, 25 octombrie 2015, cu ocazia aniversării Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Fundația Principesa Margareta a României a organizat a opta ediție a Concertului Regal de strângere de fonduri la Ateneul Român. Tenorul Teodor Ilincăi şi Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, au susținut un concert eveniment în beneficiul programului Tinere Talente, în prezenţa Familiei Regale a României.

Fondurile strânse în urma Concertului Regal din 25 octombrie 2015 vor sprijini programul naţional „Tinere Talente” – ediţia 2016. Cei mai promiţători tineri artişti români din domeniul muzicii clasice şi al artelor plastice, aflaţi la început de carieră şi în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare, vor beneficia de burse de studiu, mentorat şi oportunităţi de promovare. Programul Tinere Talente este recunoscut ca Cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile în 2013 și 2015. În ultimii ani, peste 200 de tineri artişti plastici şi muzicieni au reuşit performanţe extraordinare cu susţinerea Fundaţiei.

Mulţi dintre foștii bursieri au astăzi o carieră artistică eminentă. Numele lor şi al țării noastre sunt rostite în festivaluri şi expoziţii din întreaga lume. Suntem mândri de ei.” – discursul Alteţei Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României cu ocazia Concertului Regal.

concert ateneu 2Invitaţi speciali, tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Tiberiu Soare sunt doi dintre cei mai valoroși muzicieni români ai generației lor. Cu o experiență vastă pe scene importante ale lumii – Monte Carlo, Londra, Viena sau Paris, Teodor Ilincăi este apreciat deopotrivă de critici şi public pentru culoarea specială, particulară a vocii sale, caldă şi puternică în același timp, ușurința și siguranța din registrul acut, dar şi pentru muzicalitatea și dăruirea cu care abordează repertoriul operistic. „Prestaţia mea artistică în cadrul Concertului Regal din 25 octombrie 2015 este modul în care am ales să sprijin cultura”, a declarat Teodor Ilincăi. Renumitul dirijor Tiberiu Soare a condus pentru a doua oară Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României în cadrul Concertului Regal. Fiind unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, a condus prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, London Philharmonic Orchestra sau Prague Radio Sypmhony Orchestra. “Mi-am dat seama într-un timp scurt că obiectivele Fundației Principesa Margareta a României sunt și obiectivele mele. Am șansa să fac ceva pentru viitorul muzical al României”, a declarat Tiberiu Soare.

În debutul Concertului Regal, violonceliștii Izabela Ghergu și Cornelius Zirbo, doi tineri laureați la concursuri și olimpiade naționale și internaționale, bursieri ai Fundației, au interpretat Concert pentru două violoncele în sol minor, RV531 de Antonio Vivaldi. Alături de renumitul tenor Teodor Ilincăi, au interpretat arii și canțonete din opere celebre soliștii Diana Alexe, Daniela Popescu, Larisa Ștefan și Martiniana Antonie și George Vîrban, bursieri ai programului Tinere Talente.

concert ateneu 3Istoria Concertului Regal de strângere de fonduri a început în anul 2008 la Ateneul Român, cu ocazia aniversării Majestății Sale Regelui Mihai I. De-a lungul timpului, s–au alăturat acestui grandios concert caritabil muzicieni celebri şi mari orchestre – pianistul Dan Grigore în 2008, Orchestra de Cameră Radio condusă de dirijorul Cristian Mandeal în 2009, soprana Nelly Miricioiu şi baritonul Yuriy Tsiple alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijată de Horia Andreescu în 2010, violonistul Remus Azoiţei acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului Christian Badea în 2011, violonistul Alexandru Tomescu şi Ansamblul Stradivarius dirijat de Gabriel Bebeșelea în 2012, violonistul Giuliano Carmignola şi Ansamblul La Stravaganza în 2013, pianista Alexandra Dariescu alături de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României dirijată de Tiberiu Soare în 2014.

RADOR (26 octombrie)