Concert aniversar la Sala Radio dedicat Zilei Radio România

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, Orchestra Naţională Radio vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat Zilei Radio România. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune – SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

De această dată, în concertul aniversar programat vineri, 30 octombrie (19.00) la Sala Radio – sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca – veţi asculta o lucrare a compozitorului şi dirijorului român Alfred Alessandrescu: „Amurg de toamnă”. Numele muzicianului este strâns legat de această aniversare: el a condus Orchestra Simfonică Radio (astăzi Orchestra Naţională Radio) între 1933-1959 şi a fost director muzical al Radiodifuziunii Române (1933-1938,1945-1947).

În acelaşi eveniment veți aprecia și unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară, creaţie a lui Beethoven: „Concertul în re major pentru vioară și orchestră”, în interpretarea Cristinei Anghelescu, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio.

În a doua parte a serii, Orchestra Națională Radio vă propune două compoziții – „Uvertura Academică Festivă” și „Variaţiuni pe o temă de Haydn” – semnate de un alt „titan” al repertoriului german: Brahms. Prima lucrare a fost compusă de Brahms în semn de recunoștință pentru Universitatea din Breslau (sau Wrocław – denumirea poloneză) din Polonia, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Europa Centrală, fondată în 1702. Premiera „Variaţiunilor pe o temă de Haydn” a avut loc chiar sub bagheta lui Brahms, în interpretarea Filarmonicii din Viena, în 1873.

Din anul 1995, Adrian Morar este dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, dar a colaborat frecvent cu teatrele lirice şi filarmonicile din ţară. La Opera Naţională Bucureşti a debutat în anul 2001, iar  în stagiunea 2006-2007 a fost director artistic al instituţiei. De asemenea, susţine frecvent spectacole şi la teatrele muzicale din Iaşi, Constanţa, Timişoara şi Craiova. Este adesea oaspete al Filarmonicilor din Iaşi, Cluj, Ploieşti, Craiova, Sibiu, Braşov, Botoşani, Timişoara, Târgu Mureş, Satu-Mare şi colaborează cu Orchestrele Radio din Bucureşti. Adrian Morar a participat, în compania diferitelor ansambluri a căror conducere muzicală a asigurat-o, la festivalurile: Cluj modern (1996), Bartók-Puccini (Miskolc, Slovacia, 2002, 2006), Festivalul cântecului şi dansului (Bangkok, Thailanda, 2002), Oameni de aur ai Operei (Cluj-Napoca 2003, 2004), Dimitrios (Salonic, Grecia, 2003), Schubertiada (Bucureşti, 2003), Festival la Citadelle (Îls d’Yeu, Franţa, 2004), Festivalul Internaţional George Enescu (Bucureşti, 2007) şi a susţinut turnee în Elveţia, Franţa Germania, Grecia, Spania, Ungaria, Thailanda.

Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni şi a început studiul viorii cu tatăl său, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus – Berlin, Ceaikovski – Moscova, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Smetana Hall – Praga, St. John’s Smith Square – Londra, Finlandia Hall – Helsinki şi în compania unor orchestre importante din Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra etc. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud etc.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.