Turneul Vioara lui George Enescu s-a încheiat la Sala Radio din Bucureşti

Vioara Enescu 2015_Sala Radio_6_Foto_Virgil Oprina_WEBVioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”), vioară cu care marele compozitor dădea concerte de binefacere sau cânta în şcoli, pe front sau în spitale pentru a alina suferinţe, a răsunat în seara de 3 noiembrie la Sala Radio, în încheierea celei de-a patra ediţii a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media.

Numeroşii spectatori prezenţi au fost cuceriţi de sunetul extraordinar al viorii, impresionaţi fiind, în aceeaşi măsură, de interpretarea celor doi mari solişti, protagonişti ai turneului: violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail. Cei doi au interpretat trei sonate de Grieg, Brahms şi Cesar Franck.

Vioara Enescu 2015_Sala Radio_4_Foto_Virgil Oprina_WEBTurneul, care a început pe 22 octombrie, a avut o componentă educativă însemnată. Traseul a fost prefaţat de cinci recitaluri în liceele bucureştene şi a continuat în localităţi rurale şi oraşe din judeţele Cluj, Braşov, Suceava, Olt, pentru a ajunge în final la Bucureşti la Sala Teatrelli şi la Sala Radio. Programul recitalurilor din licee şi de la sate a fost unul atractiv, cu piese de mare popularitate şi sensibilitate, menite a-i atrage spre acest gen muzical şi pe cei nefamiliarizaţi cu el.

A fost la început o experienţă temerară, artiştii neştiind dacă publicul îi va primi adecvat, dar după patru ediţii, Horia Mihail spune: „Este un proiect care a debutat, în mintea mea, în urmă cu foarte mulţi ani, sunt aproape 20 de atunci, când întâmplarea a făcut, fiind student, să am o experienţă similară în sate din Germania, împreună cu un prieten, violoncelist. Ei, de atunci şi până acum 4 ani, când am debutat cu această idee în România, am tot întrebat: «Oare la noi se poate, sau nu?» … Şi am fost extrem de mulţumit de faptul că România se înscrie în rândul ţărilor civilizate şi din acest punct de vedere. Am întâlnit nenumărate locuri în care oamenii s-au manifestat cu multă bucurie, cu multă dragoste, pentru ceea ce facem, lucru care mă face să fiu bucuros că există astfel de idei şi că putem să le ducem mai departe.”

Despre reacţiile oamenilor vorbeşte şi Gabriel Croitoru:

„Oamenii sunt dornici să asculte muzică bună, chiar dacă nu sunt educaţi în acest fel. La sate ei lucrează la câmp si ajung seara foarte obosiţi. Nu mai au timp de aşa ceva. Iată însă că acest prilej de a asculta măcar o dată muzică de calitate este binevenit pentru ei. În aceşti patru ani practic am cântat în săli de cămin cultural, nu erau săli de concert, dar unele erau reabilitate, altele se prezentau în condiţii foarte bune şi interesul lumii a fost extrem de mare. A fost o experienţă care merită repetată de câte ori ai ocazia, pentru că, iată, şi maestrul George Enescu făcea acelaşi lucru. El cânta pe front la vremea respectivă, în spitale, încercând să aline un pic din suferinţa oamenilor de atunci”, spune violonistul.

Un proiect: Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducători : Radio România Cultural și TVR 2

Parteneri: creart- CENTRUL DE CREAŢIE, ARTĂ ŞI TRADIŢIE AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI”, Muzeul Naţional George Enescu

Transportator oficial : Dacia

Sponsori: Vimetco-Alro, ADEGas Oil

Cu sprijinul: Chez Marie, Hotel Pantex Brasov

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Radio România Regional, România Liberă, Observator Cultural,România TV, Caţavencii, Şapte Seri, Agenţia de carte, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust

Parteneri culturali: Primăria şi Consiliul Local Viişoara ,Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii, Filarmonica Braşov, Primăria Poiana Stampei, Casa de Cultură Poiana Stampei ,Asociaţia Culturală Center Inter Art, Asociaţia Fiii şi Prietenii Caracalului, Centrul Cultural Tudor Gheorghe, Primăria Osica de Sus şi Consiliul Local Osica de Sus.