2015. október 27

Klaus Iohannis: Románia nem tranzitországa és nem is célállomása a menekülteknek

Románia nem tranzitországa és nem is célállomása a menekülteknek – jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis román államelnök. Klaus Iohannis egy bukaresti sajtótájékoztatón számolt be a vasárnapi migrációs csúcsról, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezett a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek részvételével. Románia azért vett részt meghívottként ezen a megbeszélésen, mert a szervezők úgy gondolták, jó, ha képviselve van, tekintettel arra, hogy közel van a menekültek útvonalához – mondta az elnök. Klaus Iohannis azt javasolta, hogy Görögország nagyobb támogatást kapjon, legyen jobb az együttműködés az Európai Unió és Törökország között, és a migrációs útvonalon lévő nyugat-balkáni államok közötti együttműködés is legyen hatékonyabb. Az államelnök kiemelte, hogy a csúcstalálkozón felszólalásában a határőrizeti ügynökségek munkáját méltatta, különösen az Európai Unió határrendészeti ügynökségét, a Frontexét. Klaus Iohannis hozzátette, hogy amigránskérdést kiegyensúlyozottan és felelősen kell kezelni, de ehhez olyan tervet kell kidolgozni és alkalmazni, amely a téma valamennyi részletét figyelembe veszi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10. 27)

Ion Iliescu és Petre Roman döntött az “Egyetem-tér” erőszakos felszámolásáról

Az ügyészség szerint Ion Iliescu és Petre Roman döntött az 1990. júniusi kormányellenes tüntetések erőszakos felszámolásáról és a Zsil-völgyi bányászok Bukarestbe hívásáról. A bányászok a román fővárosban tüntetőket, diákokat, járókelőket bántalmaztak, és feldúlták az ellenzéki pártok székházát. Az 1990. június 13. és 15. között lezajlott, úgynevezett bányászjárás miatt a katonai ügyészek Iliescut emberiesség elleni bűncselekménnyel gyanúsítják. Iliescut a múlt héten hallgatták ki, miután a korábban lezárt ügyben ismét nyomozást indítottak több, akkoriban magas rangú tisztségviselő ellen. A vádlottak között van Virgil Magureanu is, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) első igazgatója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10. 27)

Gabriel Oprea nem mond le tisztségéről

Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes nem hajlandó lemondani tisztségéről azt követően, hogy a múlt kedden rendőrségi konvojának egyik tagja, egy motoros rendőr életét vesztette, miközben a politikus autóját kisérte. Gabriel Oprea döntését sajtóközleményében hozta nyilvánosságra, miután Klaus Iohannis államfő sajtókonferenciáján bejelentette, hogy Gabriel Opreaval találkozott és arra tanácsolta, hogy mondjon le tisztségéről az emlitett baleset nyomán. Oprea kijelentette, hogy nem tartja magát hibásnak és az üggyel kapcsolatosan elhangzott nyilatkozatok kizárólag politikai jellegűek. Elmondása szerint, nem tudott arról, hogy baleset történt és nem látta mi történt kisérőjével. Csupán annyit látott, hogy az úton rendőrök állnak, akik közül az egyik azt jelezte, hogy haladjanak tovább.  Megjegyzendő, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két társelnöke bejelentette, hogy egyszerű inditványt nyújtanak be Oprea ellen a szenátusban és a miniszterelnök-helyettes védelmi bizottsági meghallgatását kezdeményezik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10. 27)

A PNL benyújtotta a szenátusban az egyszerű inditványt Gabriel Oprea ellen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kedden benyújtotta a szenátusban az egyszerű inditványt Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes ellen. Mint Octavian Motoc liberális szenátor megjegyezte, a dokumentumot 49 liberális és független parlamenti képviselő irta alá, akik Gabriel Oprea tisztégéből való lemondását kérik. Ioan Chelaru üléselnök közölte, hogy az inditványt a szenátus vezetősége elé terjesztik, amely kijelöli a dokumentum megvitatásának időpontjáy. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Marius Nică: Románia az év végig lehivhatja az európai alapok mintegy 70%-át

Románia az év végéig lehivhatja a rendelkezésére bocsátott európai alapok 70%-át, közölte a képviselőház plénumán Marius Nică, az európai alapok kezelésével megbizott miniszter. A parlamenti frakciók vezetői egyet értettek azzal, hogy nem szabad elvesziteni e nagyon fontos pénzügyi forrást. A 2007-2013-as pénzügyi időszak végleges lezárása előtt három hónappal Románia az emlitett időszakra kiutalt 19 miliárd euróból 12,8 miliárdot hivott le. Marius Nică szerint Romániának nem sikerült több uniós pénzt felhasználnia, mivel az első években az alapok lehivási üteme nagyon gyenge volt: 1,1% 2015-ben, 5,9% 2012-ben. A bürokrácia és a közbeszerzésekre vonatkozó törvénykezés további olyan sebezhető pontok voltak, amelyek hozzájárultak az emlitett hiányosságokhoz, fűzte hozzá Marius Nică. Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kijelentette, hogy kész hozzájárulni az eljárások leegyszerűsitéséhez és a következő pénzügyi időszak előkészitéséhez. Ami a 2014-2020-as időszakra vonatkozó pénzügyi keretet illeti, az Európai Bizottság jóvahagyta a Románia által beterjesztett valamennyi operativ programot és 23 miliárd euró értékű támogatást biztosit e programok megvalósitására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Andrei Demeny