Rusia îl va exhuma pe Ţarul Alexandru al III-lea pentru teste ADN

Autorităţile ruse au anunţat că îl vor exhuma pe Ţarul Alexandru al III-lea, la cererea Bisericii Ortodoxe, în cadrul demersurilor de identificare a presupuselor rămăşiţe pământeşti a doi dintre nepoţii săi, copiii ţarului Nicolae al II-lea, asasinat alături de familia sa în 1918. Scheletele au fost descoperite în 2007 în apropiere de locul unde anterior fuseseră găsiţi ceilalţi cinci membri ai familiei imperiale ruse şi se crede că ar aparţine ţareviciului Aleksei şi ducesei Maria, doi dintre copiii ultimului ţar rus. Biserica doreşte de altfel şi confirmarea autenticităţii rămăşiţelor ţarului Nicolae.

Familia imperială rusă a fost asasinată în 1918
Familia imperială rusă a fost asasinată în 1918

Dinastia Romanovilor, din care acesta a făcut parte, a condus Rusia mai bine de 300 de ani. Toţi cei şapte membri ai familiei imperiale alături de servitorii lor au fost asasinaţi de bolşevici în 1918 în oraşul Ekaterinburg din Munţii Urali.Trupurile acestora au fost aruncate iniţial într-un puţ minier şi arse cu acid, dar bolşevicii au decis să le îngroape de teamă că localnicii au văzut ce se întâmplase.

Anchetatorii ruşi care s-au ocupat de testele ADN spun că rezultatele le dau toate motivele să considere autentice rămăşiţele descoperite, dar Biserica Ortodoxă a solicitat dovezi suplimentare înainte ca acestea să fie înhumate la Sankt Petersburg alături de ceilalţi Romanovi.

Vladimir Solovyov, conducătorul anchetei, a declarat luni pentru agenţia rusă Interfax că exhumarea va avea loc cel mai devreme la jumătatea lunii noiembrie. În luna septembrie, în cadrul aceleiaşi anchete, au fost exhumaţi ţarul Nicolae al II-lea şi ţarina Alexandra.

Văduva nepotului Ţarului Alexandru al III-lea, Olga Kulikovskaya-Romanova, a afirmat că se opune categoric ideii exhumării acestuia: „Ţarul trebuie să fie lăsat să se odihnească în locul unde Dumnezeu a vrut”. Ţarul Alexandru al III-lea a fost înmormântat în 1894 în Catedrala Sf. Petru şi Pavel din Sankt Petersburg.

Sursa: Reuters

Traducerea: Bianca Ioniţă