Succes al literaturii române la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia

România a fost prezentă pentru prima oară la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia, cu un stand național organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții (CENNAC) și ICR Varșovia.

Ajuns anul acesta la cea de-a 19-a ediţie, Târgul s-a desfășurat în perioada 22 – 25 octombrie, la Centrul Internaţional pentru Târguri şi Congrese EXPO Kraków.

foto 2

La standul românesc au fost expuse volume apărute la Editura Institutului Cultural Român, precum și circa 30 de traduceri publicate în limba polonă cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programele derulate de CENNAC. Au fost distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii române și a traducerilor în limba polonă, publicate recent sau anunțate pentru anul viitor 2016, și broşuri despre programele de profil ale ICR.

Publicul, extrem de numeros în cele patru zile de târg și bucuros să descopere standul românesc, a fost deosebit de interesat de materialele expuse și de volumele care puteau fi cumpărate. Cei mai căutați autori români, traduși în limba polonă, au fost Max Blecher, Varujan Vosganian (prezent în zilele Târgului la Festivalul Internațional de Literatură „Joseph Conrad” de la Cracovia) și Lucian Dan Teodorovici, al cărui roman, Matei Brunul, este recent laureat al Premiului Special al Cititorilor „Natalia Gorbaniewska“ 2015 – distincție asociată prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale ANGELUS și acordată în urma votului cititorilor.

foto 3

Prezența României la Târg a fost completată de expoziția de fotografie România multietnică în fotografii din secolele al XIX și al XX-lea, pe tema minorităților naționale din România, pregătită de ICR Varșovia.

Bilanțul acestei prime participări românești la Târgul Internațional de Carte de la Cracovia este unul foarte pozitiv și promițător pentru prezența crescută a literaturii române în Polonia în perioada următoare. Anul viitor va fi unul bogat în noi apariții românești, dintre cele mai interesante, până acum editurile poloneze anunțând nouă volume de autori români în 2016.