Un grup de 10 balene a eşuat pe plaja din Calais

Un grup de 10 balene a eşuat luni dimineaţă pe plaja din Calais, din nordul Franţei, iar şase dintre acestea au murit, relatează France Presse.

daily
Foto: La Voix du Nord/captura video dailymotion.com

„Grupul se afla în perioada de migraţie şi se îndrepta spre Insulele Feroe pentru a se reproduce şi a se hrăni”, a afirmat Jacky Karpouzopoulos, specialist în biologie marină al centrului ştiinţific din La Rochelle. „Este posibil să vorbim despre o eşuare familială voluntară determinată de obicei de moartea masculului dominant pe care membrii grupului îl urmează”.

Printre cele şase balene negre globicefale găsite moarte se află şi un mascul dominant de 4 metri şi jumătate lungime şi o femelă de mari dimensiuni. Alte două femele cu doi pui au fost găsite în viaţă şi au fost retrimise în mare cu ajutorul pompierilor care le-au ridicat cu ajutorul unor buldozere. Autopsia animalelor decedate va ajuta acum la elucidarea acestui accident. Prezenţa balenelor în strâmtoarea Calais, care separă Europa de Marea Britanie, nu este un lucru neobişnuit, au afirmat salvatorii marini.

Sursa: France Presse
Traducerea: Bianca Ioniţă