Laureaţii Galei premiilor César

Filmul franco-turcesc ‘Mustang şi pelicula ‘Marguerite’ s-au numărat printre laureaţii Galei premiilor César, de aseară, de la Paris. Actorul american Michael Douglas, care şi-a primit cel de-al doilea premiu de onoare César din carieră, a surprins printr-un discurs plin de umor, rostit în limba franceză.

Reporter: Laurenţiu Văduva – Nominalizat la nouă categorii, ‘Mustang’ primise deja la jumătatea galei Premiul pentru cel mai bun film de debut şi cel pentru cel mai bun montaj. Această peliculă va reprezenta mâine Franţa la premiile Oscar. Un alt mare favorit, ‘Marguerite’ de Xavier Giannoli, cu 11 nominalizări, a primit trei premii, pentru costume, decor şi sunet.

fatima-poster‘Fatima’ – pelicula regizorului Philippe Faucon, distinsă pentru cea mai bună adaptare –  prezintă portretul sensibil şi emoţionant al unei femei de serviciu imigrate, care îşi trăieşte cu curaj, din umbră, viaţa zilnică. Pelicula ‘Birdman’ a regizorului mexican Alejandro Gonzales Inarritu, a primit premiul César pentru cel mai bun film străin. Acest film are deja patru premii Oscar. Catherine Frot a primit premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul divei din filmul ‘Marguerite’ de Xavier Giannoli.

Cel mai bun actor a fost desemnat Vincent Lindon, pentru rolul unui şomer umilit în ‘La loi du marché’ de Stephane Brize. Actriţa daneză Sidse Babett Knudsen a obţinut premiul César pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în filmul ‘L’Hermine’, iar Benoît Magimel a fost ales cel mai bun actor în rol secundar în ‘La tête haute’. La 71 de ani, Michael Douglas, a primit aseară al doilea César de onoare; el şi-a evocat cu umor cariera şi a spus – „Pentru mine, Franţa este o ţară extraordinară.”

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 februarie