Aleksei Puşkov: „Dacă nu exista operaţiunea Forţelor Aeriene Ruse în Siria, teroriştii intenţionau să separe Damascul”

„Dacă nu exista operaţiunea Forţelor Aeriene Ruse în Siria, nu se putea discuta despre un regim de încetare a ostilităţilor în Republica Arabă Siriană”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat a Rusiei, Aleksei Puşkov. Parlamentarul rus a indicat faptul că teroriştii erau gata să separe capitala Siriei, Damasc. „Dacă nu exista operaţiunea militară a Forţelor Aeriene Ruse în Siria, nu mai exista niciun fel de armistiţiu, nici convorbirile intersiriene, iar gruparea teroristă Statul Islamic şi Frontul al-Nusra se pregăteau să separe Damascul”, a scris Puşkov pe pagina sa de Twitter.

Acordul de încetare a focului în Siria a intrat în vigoare pe 27 februarie. În acordul ruso-american se arată că un regim de încetare a focului în Siria va intra în vigoare, începând cu ziua de 27 februarie. Înţelegerea privind încetarea focului în Siria exclude grupările teroriste Statul Islamic şi Jabhat al-Nusra. Documentul ruso-american conţine şi un apel adresat către toate părţile şi grupările siriene care sunt de acord cu acest armistiţiu să înceteze focul la miezul zilei de 26 februarie. Un acord provizoriu asupra modalităţilor unei încetări a ostilităţilor în Siria a intrat în vigoare, anunţă surse de la Kremlin.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Barack Obama, au discutat telefonic despre punerea în aplicare a acestui regim de încetare a focului. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a confirmat recent că a purtat o convorbire telefonică cu omologul său american, Barack Obama, în urma căreia SUA şi Rusia au ajuns la un acord provizoriu asupra termenilor încetării ostilităţilor în Siria, adăugând că părţile implicate în conflictul sirian sunt mai aproape ca oricând de o încetare a focului, începând din data de 27 februarie. Potrivit declaraţiilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, iniţiativa de a purta convorbirea telefonică a aparţinut părţii ruse, dar interesul a fost reciproc. «Adoptarea unei astfel de decizii a fost precedată de activitatea intensă a celor două echipe de experţi ruşi şi americani. De asemenea, a fost utilizată şi experienţa pozitivă acumulată în cadrul cooperării privind distrugerea armamentului chimic din Siria», a mai declarat Putin, citat de Serviciul de presă al Administraţiei prezidenţiale de la Kremlin. Acesta a subliniat că negociatorii au desfăşurat câteva runde de consultări pe această temă. «Într-un final, s-a ajuns la rezultate importante concrete: un acord provizoriu asupra termenilor încetării ostilităţilor în Siria, o încetare a focului din data de 27 februarie 2016, acesta fiind o parte importantă a declaraţiei ruso-americane», a menţionat Putin. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi-a exprimat convingerea sa acţiunile puse de comun acord cu partea americană vor fi capabile să contribuie în mod radical la schimbarea situaţiei din Siria. «Într-un final a apărut o şansă reală de a pune capăt vărsărilor de sânge ce durează de-a lungul multor ani şi a violenţelor. Ca urmare, ar trebui facilitată acordarea de asistenţă umanitară şi accesul ajutorului umanitar către toţi cetăţenii sirieni care au nevoie de acest ajutor», a menţionat preşedintele rus.

Declaraţia comună a SUA, Federaţiei Ruse şi a altor state din Grupul internațional de sprjin pentru Siria, de luni, 22 februarie, stabileşte un armistiţiu între trupele guvernamentale siriene şi grupările înarmate ale opoziţiei siriene, care intră în vigoare pe 27 februarie, dar nu vizează grupările teroriste Statul Islamic, Jabhat-al-Nusra sau alte formaţiuni declarate organizaţii teroriste de ONU.

www.russian.rt.com – 27 februarie