Premiile concursului Cele mai frumoase cărţi din România, decernate în cadrul vernisajului expoziţiei de design de carte

  • Anunțarea premiilor Concursului național de design de carte ediția 2015: joi, 5 noiembrie, de la ora 19.00, la Biblioteca Națională a României (8 premii)
  • Vernisajul expoziției Cele mai frumoase cărți 2015 cu cele 34 de cărți finaliste șio selecție de cărți frumoase pentru copii din Franța

Pliant a3_3mmbld curbeJoi, 5 noiembrie, de la ora 19.00, la Biblioteca Națională a României din București, va avea loc gala de premiere a Concursului național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”, aflat la ediția a patra. Evenimentul marchează deschiderea expoziției cărților finaliste, a cărei prezentare promite vizitatorilor o interacțiune specială cu cărțile frumoase. Concursul național de design de carte urmărește gradul de originalitate și inovație în conceptul editorial, iar juriul a evaluat cărţile înscrise ţinând cont de raportul dintre tema sau natura cărţii, intenţia concepţiei vizuale și manifestarea acestora în produsul finit.

Biblioteca Națională a României este onorată să fie partener în proiectul Cele mai frumoase cărți 2015. În bibliotecă cititorii găsesc adeseori cărți frumoase, cărți care le vorbesc prin conținutul lor. Ideea de a aduce în biblioteci și cărțile frumoase care vorbesc prin design, prin identitatea lor vizuală, este o continuare naturală a misiunii bibliotecii. Vă așteptăm la Biblioteca Națională să ne bucurăm împreună de cele mai frumoase cărți editate în ultimul an în Romania. (Claudia Șerbănuță, manager al Bibliotecii Naționale a României)

invitatie8 premii pentru cele mai frumoase cărți

Cele 8 premii acordate anul acesta sunt: Marele premiu Cele mai frumoase cărți, Premiul pentru ilustrație, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru carte în ediție limitată, Premiul pentru tânăr designer și Premiul pentru experiment tipografic, alături de o Mențiune a juriului. Premiul pentru tânăr designer este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susținerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate. Premiul pentru experiment tipografic este oferit de tipografia Alutus și constă în susținerea unui exercițiu de producție.

Membrii juriului au fost: Valéria Vanguelov, Arina Stoenescu, Angela Rotaru, Hajdú Áron Péter, Daniela Chiorean, Keszeg Ágnes și Barna Nemethi.

poze carti cmfc2015_finalisteCele mai frumoase cărți, expuse la Biblioteca Națională

Incluzând cărțile câștigătoare, expoziția de la Biblioteca Națională reunește toate cele 34 de cărți finaliste, precum și o selecție de cărți pentru copii realizate de editura Grasset Jeunesse din Franța.

La expoziție va fi prezentă și lucrarea artistei Raluca Popa, Untitled/The Sublime Trip (2011), o serie de desene inspirate dintr-unul din capitolele cărţii lui Thomas Mann, „Muntele vrăjit”, ca o prelungire conceptuală a expoziției pe care vă invităm să o descoperiți.
Conceptul expoziției semnat de curatorul Anca Verona Mihuleț permite publicului o interacțiune specială cu cărțile: În colaborare cu biroul de arhitectură Atelier ad hoc, am conceput un mobilier din carton, gândit ca o structură organică şi versatilă, menit să contureze un spațiu mai intim și chiar mai vulnerabil în clădirea impunătoare a Bibliotecii, cu 2 stadii de existenţă. În primele 12 luni, sistemul de carton va susţine cărţi în expoziții organizate la Biblioteca Națională a României, după care va fi donat anticarilor de la Piaţa Universităţii, devenind un mobilier urban temporar, cu o istorie reactivă.(Anca Verona Mihuleț, curatorul expoziției)

Organizatorii, împreună cu partenerii proiectului, vor organiza o serie de expoziții itinerante în care vor prezenta cărțile finaliste, precum și 3 selecții speciale (selecția adițională a organizatorilor, selecția de cărți de artă, selecția de cărți ilustrate). Cele mai frumoase cărți 2015 au fost expuse la Târgurile Internaționale de carte de la Frankfurt și de la Belgrad, urmând expuneri și la cele de la Istanbul, Leipzig, Paris, Londra, Bologna, în prima parte a anului 2016.În țară, vor fi expoziții la la Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Tîrgu Mureş, Sibiu, Brașov, Constanța.

Despre „Cele mai frumoase cărți din România”

Cele mai frumoase cărți este un proiect cultural dedicat dimensiunii artistice a cărții văzută ca obiect și își propune să restituie designului de carte rolul de reper în relația cititorului cu cartea. În cadrul său, Concursul național de design de carte este atât o platformă de dezbatere pentru publicul larg și de specialitate, cât și o oportunitate de recunoaștere națională și internațională pentru profesioniștii din lumea editorială, dar și pentru designerii și graficienii independenți. Cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”, Leipzig 2016. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Imagini și detalii despre toate activitățile sunt pe www.celemaifrumoasecarti.ro

Parteneri: Biblioteca Naţională a României, Institutul Francez din Bucureşti, Muzeul Național de Artă Contemporana (MNAC București), Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cărţii, Ministerul Culturii , Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, UAD, UNARTE, Alutus, Global Mindscape, Asociaţia K’arte, Casa Artelor – DJC Timiş, Librăria Engleză Anthony Frost, Minitremu, Librăria Habitus, Libraria Indicator, Arta Grafică, Agressione GROUP, Sappi, Asociaţia Harap Alb, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Modernism, Clubul Scriitoarelor, Hyperliteratura, Igloo, Designist, Revista Arta, Arhitext, Agenţia de carte, Bookaholic, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro, Deco si Eco, Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului, The Institute

Pentru mai multe informaţii: Annamaria Kozma, 0734 966 039

www.celemaifrumoasecarti.ro

www.facebook.com/CeleMaiFrumoaseCartiDinRomania

acasa@celemaifrumoasecarti.ro