Profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu, despre posibilitatea organizării de alegeri anticipate

Oricât de tentantă, cel puţin după cum s-a văzut astăzi din perspectiva opoziţiei parlamentare, posibilitatea alegerilor anticipate pare puţin probabilă. După cum i-a explicat profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu colegului meu Daniel Neguţ, este puţin probabil că parlamentarii vor dori să renunţe la mandatul lor.

Gheorghe Iancu: Legea nu mai prevede ideea de alegeri anticipate şi ca urmare trebuie să apelăm la Constituţie. A doua idee ar fi că ele sunt posibile, alegerile anticipate şi în acelaşi timp sunt imposibile. Există două situaţii sau una singură la care se adaugă o situaţie de fapt, o situaţie reglementată de Constituţie şi o a doua este cea care ar rezulta dintr-o situaţie de fapt.

Prima ar fi faptul că în 60 de zile nu s-ar putea constitui un guvern, la propunerea unui prim-ministru desemnat de către preşedintele României. Acest fapt este puţin probabil pentru simplul motiv că dacă majoritatea actuală ar putea să respingă pe primul, primul candidat la demnitatea de prim-ministru, pe cel de-al doilea nu o să-l mai respingă, o să existe un guvern să zicem din altă parte decât din PSD care formează majoritatea şi o să înceapă o nenorocire de probleme şi anume dacă guvernul va veni în parlament cu o lege care va fi de dreapta, vă daţi seama că stânga, care este majoritate, o va respinge şi ce se va întâmpla? Atunci, guvernul va fi obligat să guverneze prin ordonanţe şi mai ales prin ordonanţe de urgenţă pentru că ordonanţe simple au nevoie de acordul parlamentului şi parlamentul, sigur, fiind de stânga, nu o să vrea să-i dea un acord şi o să voteze în cadrul Legii de abilitare a guvernului să emită ordonanţe simple, numai ceea ce vrea majoritatea parlamentară actuală.

În ceea ce priveşte cealaltă variantă şi anume să-şi dea demisia toţi parlamentarii, credeţi-mă că mi se pare cel puţin o copilărie treaba asta, dacă nu chiar mai mult, pentru că, sigur, cei care formează actuala majoritate parlamentară nu îşi vor da demisia. Poate că nici din minoritatea parlamentară nu o să vrea să-şi dea demisia pentru că sunt bani cheltuiţi la alegeri, ar trebui ca să revină să cheltuie cel puţin aceeaşi cantitate de bani. Deci, este foarte, foarte greu. Este imposibil să se realizeze aşa ceva.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 noiembrie