PORTRET: Dacian Cioloş – noul premier desemnat

Marţi, 10 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe tehnocratul Dacian Cioloş, 46 de ani, fost ministru al agriculturii şi fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, pentru a forma un nou guvern, după ce la 4 noiembrie guvernul Victor Ponta şi-a depus mandatul, ca reacţie la manifestaţiile din stradă venite ca urmare a tragediei din clubul Colectiv din Bucureşti, din 30 octombrie.

După acest moment, Dacian Cioloş urmează să înceapă consultări cu partidele parlamentare pentru a-şi structura un consiliu de miniştri şi un program de giuvernare, care să primească sprijin politic în Parlament.

* * * * *

ciolosDacian Cioloș s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969. A parcurs studiile liceale la Liceul Agricol din Șimleul Silvaniei – actualul liceu Tehnologic ”Ioan Ossian”, până în 1987, apoi a absolvit, în anul 1994, Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, devenind inginer horticultor. În perioada studenţiei, a fost reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi în Consiliul de Administraţie al Facultăţii de Horticultură din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studenţii USAMV Cluj Napoca în ferme agricole din Franţa (1992-1995).

De asemenea, ân perioada 1991 – 1996, a urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federaţiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne – Franţa, studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franţa.

A fost şi iniţiator şi membru fondator al asociaţiei profesionale AGROECOLOGIA, în 1995, iar în lunile august şi septembrie 1995 a activat la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA Paris – Montreuil, Franţa, ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia – Arges pentru dezvoltare rurală, fiind însărcinat şi cu implementarea proiectului în următorii doi ani.

A realizat, în anii 1995 – 1996, un masterat în specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța – beneficiind de o bursă guvernamentală franceză, dar şi un master științific în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și la Université Montpellier I, în perioada 1996 – 1997.

În perioada februarie – septembrie 1997 a activat ca inginer stagiar la Camera Judeţeană de Agricultură Aveyron – Franţa, realizând lucrarea de diplomă DAA „Analiza şi evaluarea experienţei de dezvoltare agricolă şi rurală în Nord Aveyron”.

A lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană, la Bruxelles, în perioada martie – iulie 1997 şi aprilie 1999, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură, unde s-a ocupat de pregătirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare şi a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile.

În perioada martie 1998 – octombrie 1999, a fost directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeş, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) şi Consiliul Judeţean Argeş – CICDA, apoi, între noiembrie 1999 şi decembrie 2001, a lucrat pe poziţia de coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă şi rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franţa.

Începând cu anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

Tot în anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize şi propuneri privind Politica Agricolă Comună şi Uniunea Europeană, iar în perioada 2002–2003, lucrează la Delegaţia Comisiei Europene în România, fiind manager al programelor SAPARD – pe domeniul Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

În anul 2004, a publicat lucrarea „Les déterminants de l’institutionnalisation des organisations professionnelles agricoles en Roumanie”.

În ianuarie 2005, devine consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur şi purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului special pentru agricultură al Consiliului UE.

În mai 2007 este numit, mai întâi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene, apoi, la câteva luni distanţă, în octombrie 2007, devine ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, mandatul său în guvern fiind finalizat la 22 decembrie 2008.

În anul 2008 a publicat lucrarea „A Competitive European Agriculture Designed for the Citizens – Romanian Perspective”.

În perioada iulie 2009 – ianuarie 2010 a fost şef al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România, iar în 27 noiembrie 2009 este nominalizat în echipa de comisari europeni condusă de Jose Manuel Baroso, preluând oficial portofoliul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în 9 februarie 2010, acesta fiind domeniul care avea de gestionat cele mai mari fonduri comunitare.

După încheierea mandatului de comisar european, în noiembrie 2014, a devenit, din 1 iulie 2015, consilier special – neremunerat – pe probleme de siguranță alimentară al președintelui Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker

Este căsătorit din anul 2000 cu Valerie, o fostă colegă din vremea studilor din Franța.

Răzvan Moceanu