PORTRET: Leonardo DiCaprio – în aşteptarea Oscarului

de Răzvan Moceanu
de Răzvan Moceanu

Actorul şi producătorul american Leonardo Wilhelm DiCaprio s-a născut la 11 noiembrie 1974, la Los Angeles, California, SUA, părinţii săi fiind Irmalin, de origine germană şi George, de origine italiană, realizator de benzi desenate.

Se spune că numele său a fost inspirat de picturille lui Leonardo da Vinci, pe care le văzuse mama lui – gravidă fiind – în Italia.

Cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o în cartierul Echo Park, după care, la vârsta de 8 ani, părinţii săi se despart, iar el se mută într-un cartier în care prostituţia şi drogurile se găseau la orice colţ de stradă.

În anul 1979, la vârsta de cinci ani, apare pentru prima oară la televiziune în emisiunea „Romper Room”, după care au urmat o serie de apariţii în reclame şi filme educative – în cadrul emisiunii „Mickey’s Safety Club”.

leo2În 1984, un manager care îi era şi agent, îi propune să-și schimbe numele de scenă în Lenny Williams, ca să sune “mai american”, însă familia lui refuză.

În anul 1990 abandonează studiile liceale pentru a juca rolul lui Garry Buckman în versiunea TV a filmului „Parenthood”, iar în anul 1991 îşi face debutul în filmul pentru marele ecran, în producţia „Critters 3”.

În 1992 joacă rolul vagabondului Luke Brower în comedia „Casa noastră gălăgioasă”.

A urmat o carieră strălucită în care a primit peste 80 de roluri în filme precum „Poison Ivy” (1992), „This Boy, Life” (1993), „The Quick and the Dead” (1995), „Total Eclipse” (1995), „Romeo + Juliet” (1996), „The Man in the Iron Mask” (1998), ” The Aviator” (2004), „Blood Diamond” (2006), „Revolutionary Road” (2008), „Inception” (2010), „Django Unchained (2012), „Marele Gatsby” şi „The Wolf of Wall Street” (ambele în 2013).

Rolul definitoriu rămâne cel în care l-a întruchipat pe Jack Dawson din megaproducţia „Titanic” în anul 1997, rol pe care era foarte aproape să nu îl accepte pentru că, spune el, nu credea că e genul de film pe care să îl facă vreodată. Criticii afirmă însă că DiCaprio şi-a arătat măsura talentului sub bagheta lui Scorsese, omul care a crezut enorm în calităţile sale actoriceşti, şi care i-a atribuit roluri în filme ca „Gangs of New York”, „The Aviator” (în care DiCaprio este şi producător) sau „The Departed”.

Paralel cu cariera de actor, Leunardo DiCaprio a devenit producător şi al altor filme precum „The Assassination of Richard Nixon”, Gardener of Eden”, „The 11 th Hour”, Greensburg”, „Orphan”, „Ninja Scroll”, „Red Riding”, „The Ides of March” sau „Black & White in Colors”.

DiCaprio este un actor multinominalizat la premii importante, însă a obţinut neaşteptat de puţine trofee.

În 1994 este nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru „ What’s Eating Gilbert Grape ?”, urmat de alte şapte nominalizări la aceleaşi premii, la mai multe categorii. Câştigă totuşi, în anul 2005, Globul de Aur pentru cel mai bun actor (drama) pentru „The Aviator” şi, în 2014, Globul de Aur pentru cel mai bun actor (comedie/muzical) pentru „The Wolf of Wall Street”.

Are o nominalizare pentru cel mai bun actor în rol secundar, în 1994, la Premiile Oscar, pentru „What’s Eating Gilbert Grape ?” şi alte trei nominalizări la acelaşi premii – pentru cel mai bun actor în rol principal, în 2005 pentru „The Aviator”, în 2007 pentru „Blood Diamond” şi în 2014 pentru „The Wolf of Wall Street”.

În 1997 a câştigat „Ursul de Argint”, la Berlin, pentru cel mai bun actor – rolul din „Romeo + Juliet”, iar în anul 2014 a primit o nominalizare BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru acelaşi „The Wolf of Wall Street”.

În anul 2013 a avut onoarea să declare deschis Festivalul de Film de la Cannes unde şi-a prezentat filmul „The Great Gatsby”, în care joacă alături de Carey Mulligan,Tobey Maguire şi Isla Fisher.

DiCaprio este un adevărat „devorator” de femei frumoase, de-a lungul timpului fiindu-i atribuite relaţii cu fotomodele precum Kate Moss, Helena Christensen, Eva Herzigova (despre care presa de peste Ocean a scris că el ar fi fost chiar motivul divorţului ei), Gisele Bundchen, Kristen Zang sau Bar Rafaeli, dar şi cu tinere actriţe precum Blake Lively.

leo3Potrivit tabloidelor de peste Ocean, Leonardo DiCaprio a făcut, la începutul anului 2014, o nouă cucerire, care pare să-l fi impresionat iremediabil pe actor: fotomodelul Nina Agdal (22 de ani) a renunţat la iubitul ei, Max George, pentru a fi cu celebrul actor, pe care l-a admirat în mod deosebit, încă din copilărie. Relaţia lor părea că rezistă, semn că lucrurile erau foarte serioase. Însă tânărul „crai” s-a reorientat rapid.

Altfel, el este foarte bun prieten cu Kate Winslet, partenera sa din „Titanic” şi „Revolutionary Road”, căreia i-a cumpărat chiar un inel de aur, gravat pe interior cu un mesaj de suflet, pe care Kate a ţinut să îl păstreze secret.

DiCaprio este şi un ecologist convins, ducând adevărate campanii pentru a trage semnale de alarmă cu privire la încălzirea golbală sau dispariţia unor specii la nivel mondial. Spre exemplu, alături de World Wildlife Fund, el a mers în Nepal şi Bhutan pentru o campanie de salvare a tigrilor din zonele sălbatice, aflaţi în curs de dispariţie, sau s-a deplasat în Java pentru a milita pentru salvarea ultimelor exemplare de cimpanzei din sud-estul Asiei.

Actorul a înfiinţat încă din anul 1998 Fundaţia Leonardo DiCaprio, a cărei misiune este protejarea ultimelor locuri cu adevărat sălbatice de pe Terra şi construirea unei relaţii mai armonioase între umanitate şi lumea naturală în general.

El însuşi trăieşte în spirit eco – de circa 15 ani conduce un autuoturism hibrid şi locuieşte într-o casă “verde”, în care alimentarea cu energie se realizează cu ajutorul unor panouri solare.

Mai mult, pe 17 septembrie 2014, Leonardo DiCaprio a fost numit mesager al păcii pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), poziţie din care va încerca să crească gradul de conştientizare privind schimbările climatice, conform unui anunţ al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. DiCaprio se alătură astfel altor celebrităţi, din trecut şi din prezent, de la Audrey Hepburn la Angelina Jolie, care au reprezentat diferite organizaţii subsidiare Naţiunilor Unite.

La mijlocul lunii octombrie 2014, DiCaprio s-a asociat cu platforma online Netflix pentru producerea unui documentar despre gorilele din Africa de Est, o specie de primate pe cale de dispariţie, filmul fiind lansat în 7 noiembrie 2014, în SUA.

Actorul este şi un donator financiar extrem de generos, cel mai recent gest în acest sens fiind realizat în octombrie 2014, când fundaţia sa a donat două milioane de dolari pentru înfiinţarea de rezervaţii marine şi oprirea pescuitului excesiv, către organizaţia Oceans 5.

dicaprioRevista Forbes l-a plasat în topul celor mai bine plătiţi actori din lume, cu o avere estimată de 250 de milioane de dolari.

Câteva din încasările sale record din lumea filmului sunt: „Inception” (2010) – rol pentru care a obţinut nu mai puţin de 59.000.000 dolari, „Blood Diamond” (2006), „The Departed” (2006), „The Aviator” (2004), „Catch Me If You Can” (2002) şi „The Beach (2000) – pentru fiecare din aceste filme primind câte 20.000.000 dolari, în timp ce producătorii „Titanic”-ului l-au recompensat cu „doar” 2.500.000 de dolari.

Despre cariera sa cinematografică actorul afirmă: “Realizez că nu am cum să schimb cursul istoriei. Sunt actor, fac un film şi asta e tot. Trebuie să realizezi că suntem toţi clovni care pot fi închiriaţi cu ora. După ce succesul meu a fost imediat, nu am mai avut probleme cu banii. Banii m-au preocupat în timp ce creşteam. Să fiu în stare să-i cumpăr bunicii eşarfele pe care le dorea şi să nu îmi fac griji de costul lor a fost un lucru important. Sună ciudat, dar gândul ăsta m-a făcut fericit”.

La mijlocul lunii octombrie 2015, presa americană specula că DiCaprio i-a cerut mâna iubitei sale, Kelly Rohrbach, care deşi se află alături de actor de numai cinci luni, pare că l-a cucerit pe acesta iremediabil … aceasta după ce s-a iubit cu nu mai puţin de 40 de fotomodele (până în prezent). Să îl credem ?

Răzvan Moceanu