Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu pe tema sistării furnizării agentului termic pentru locuitorii capitalei

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu declaraţiile făcute de autorităţi pe tema sistării furnizării agentului termic pentru locuitorii capitalei. Ancheta care vizează Primăria Bucureşti, RADET, ELCEN şi ROMGAZ  are în vedere o posibilă nerespectare a dreptului constituţional la informare şi preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populaţiei. Ne explică despre ce este vorba redactorul nostru, Mihaela Dumitrescu.
Reporter:  După anunţul de declanşare a acestei verificări, comunicatul primit de la Avocatul Poporului citează informaţiile vehiculate, azi, în mass-media referitoare la posibilitatea ca bucureştenii să nu mai aibă căldură în case în această iarnă. Declaraţiile factorilor responsabili sunt puse faţă în faţă. Ştirea ar fi următoarea: „RADET va sista de luni apa caldă şi căldura pentru că Romgaz opreşte furnizarea gazului către ELCEN care, la rândul său, nu mai poate produce agent termic şi, deci, nu mai poate aproviziona RADET.”  Cercul se închide astfel: Radet datorează bani ELCEN, ELCEN datorează bani ROMGAZ – şi sunt datorii istorice – mari şi greu de stins. Avertismentul şefului RADET, Gabriel Dumitraşcu, de posibilitate a opririi căldurii este contracarat de declaraţii ale directorului ELCEN, Marcel Nicolescu, dând asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Niciuna dintre autorităţile cu responsabilităţi în domeniu nu au spus, însă, dacă afirmaţiile pe care le-au făcut au la bază înţelegeri sub forma unor acte cu valoare juridică.
Realizator: Peste mai puţin de o jumătate de oră, va avea loc, la Ministerul Energiei, o conferinţă de presă pe tema furnizării agentului termic în Municipiul Bucureşti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie