Cu cărţile deschise: De la Caragiale la Şalom Alehem

Teatrul Evreiesc de Stat continuă şi în această stagiune seria evenimentelor Cu cărţile deschise, propunând un spectacol-lectură care va aduce în faţa publicului doi titani ai literaturii române şi idiş: I.L. Caragiale (1852-1912) şi Şalom Alehem (1859-1916).

Contemporani şi inspirându-se din viaţa zbuciumată a sfârşitului de secol XIX din estul Europei, cei doi autori au multe zone literare comune, fapt care îi individualizează cultural. Dramatizarea pe care v-o propunem în lectura actorilor Teatrului Evreiesc de Stat va pune în evidenţă tocmai aceste apropieri simbolice.

Tranziţia între cele două lumi literare este realizată prin călătoria cu trenul, mijloc de transport care a revoluţionat viața de zi cu zi din epocă, dar şi temă literară centrală pentru ambii autori: socializare, cunoaştere, salvare, fugă şi amuzament în acelaşi timp.

Spectacolul-lectură, în regia și ilustrația muzicală a lui Andrei Munteanu, pornind de la dramatizarea realizată de Edith Negulici, va fi prefaţat de o introducere în epocă şi spaţiu literar, susţinută de lect. dr. Camelia Crăciun. Din distribuția spectacolului vor face parte Maia Morgenstern, Cornel Ciupercescu, Rudi Rosenfeld, Mihai Ciucă, Viorica Bantaș, Natalie Ester, Veaceslav Grosu, Arabela Neazi, Neculai Predica, Nicolae Călugărița, Mihai Prejban, Nicolae Botezatu și Darius Daradici.

Evenimentul va avea loc vineri, 20 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Dalles. Intrarea va fi liberă!