Declaraţiile ambasadorului Franţei în România, François Saint-Paul

François Saint-Paul: Bună ziua! Franţa, Paris, au cunoscut în această seară o tragedie. O tragedie mare, de o amploare necunoscută în Franţa. Aş vrea, în primul rând, să îmi exprim cel mai sincere condoleanţe victimelor şi aş vrea să subliniez că poliţiştii, medicii, pompierii, au făcut tot ce puteau şi că o să continue să facă tot ce se poate să facă. Aş vrea, în al doilea rând, să mulţumesc pentru sprijinul, am avut din partea autorităţilor române, am fost în contact imediat cu toate autorităţile şi guvernul şi primul ministru desemnat şi bineînţeles, preşedintele. Am avut mesaje foarte clare de solidaritate şi mesaje care sunt de toată originea. Cum aţi văzut, drapelele franceze sunt în berne şi pot să asigur că avem luate, împreună autorităţile române, toate măsurile de securitate pe care trebuie să le îndeplinim. Ce putem să facem? În primul rând, cum pot să văd /…/ carta de condoleanţe este deschisă. Domnul prim-ministru Sorin Cîmpeanu a fost primul şi ştiu că alte autorităţi vor veni pentru această carte de condoleanţe.

Mâine, organizăm, la ora două după-amiaza o reuniune, aici, de reculegere, de solidaritate şi de unitate pentru toţi francezii, care vreau să exprim sentimentul de sprijin şi de unitate în acest moment. Bineînţeles, această manifestaţie este deschisă pentru toate persoanele din România, care vreau să exprime susţinerea lor în acest moment. Avem valori comune, în acest moment cred că nu este numai Franţa care a fost atacată, sunt valorile noastre care /…/ care sunt în joc şi în acest moment cred că este foarte important să demonstreze solidaritatea. În acest sens, aş vrea, în mod particular, să mulţumesc pentru propunerea care am avut-o din partea autorităţilor din România, de a ajuta în ce priveşte tratamentul victimelor şi oferta ca şi în spitale din România victimele să poată fi tratate. Această tragedie ne aminteşte ce am trăit împreună cu tragedia din clubul Colectiv şi că ştiţi medicii francezi au ajutat foarte mult şi o să continue să ajute. Mulţumesc.

-: Domnule ambasador, ce informaţie aveţi despre cei români morţi în Franţa? Aţi discutat cu autorităţile române?

François Saint-Paul: Da, am discutat, dar cred că în ce priveşte victimele aşteptăm mereu confirmaţia şi asupra acestui punct sunt autorităţile române care trebuie să comunice în primul rând.
-: Mulţumim!

B1TV – 14 noiembrie