Reuniuni de criză la vârf în toată Europa

Capitalele europene au păşit în prima linie, sâmbătă, pentru a-şi întări apărarea împotriva terorismului şi a asigura securitatea populaţiilor lor, după atentatele de la Paris, revendicate de grupul Statul Islamic.
La Londra, Berlin, Viena, Madrid sau Roma, şefii de guvern au avut sau urmează să aibă întâlniri de urgenţă, exprimându-şi solidaritatea cu Franţa şi angajându-se să o ajute în lupta împotriva terorismului.
În cele mai multe ţări a fost întărită securitatea în jurul instituţiilor şi intereselor franceze, Belgia chemându-şi chiar resortisanţii să evite Franţa unde atentatele de vineri seara s-au soldat cu cel puţin 128 de morţi şi 250 de răniţi.
Premierul britanic, David Cameron, a prezidat, sâmbătă la sfârşitul dimineţii, o reuniune de criză „ca urmare a atentatelor teroriste îngrozitoare şi abjecte”, potrivit contului său de Twitter. Un înalt responsabil al poliţiei londoneze a anunţat întărirea măsurilor de securitate.
Foreign Office şi-a consiliat resortisanţii să fie prudenţi în locurile publice din Franţa, în timp ce Eurostar propunea să ramburseze costul biletelor pentru călătorii care doreau să-şi anuleze deplasarea la Paris.
De teama unor atacuri de genul celui comis la Paris, Regatul Unit, care a fost la rândul său lovit în iulie 2005 de o serie de atentate în mijloacele de transport, soldate cu 52 de morţi, a organizat în iunie cel mai important exerciţiu antiterorist, de o amploare nemaiîntâlnită la Londra.
„Cu toţii suntem Franţa” – cancelarul german Angela Merkel pe care preşedintele Francois Hollande a sunat-o sâmbătă, ca şi pe alţi lideri, a anunţat o şedinţă ministerială de criză pentru sâmbătă. „Vom face totul pentru a ajuta în vânătoarea autorilor şi instigatorilor (acestor atentate) şi pentru a susţine împreună lupta împotriva acestor terorişti” alături de Franţa, a promis ea.
La Viena, unde avea loc o întâlnire internaţională pe tema Siriei, guvernul urma să se întrunească în şedinţă extraordinară la începutul după-amiezei şi a impus măsuri de securitate, în special în jurul instituţiilor franceze şi internaţionale. De altfel, municipalitatea Vienei a amânat inaugurarea celebrei pieţe de Crăciun care era programată să aibă loc în cursul zilei.
Şeful guvernului italian, Matteo Renzi, a anunţat intensificarea controalelor în toată Peninsula. „Ca toţi italienii, eu ştiu astăzi că teroriştii nu vor învinge. Că libertatea este mai puternică decât barbaria. Că curajul este mai puternic decât frica”, a declarat domnul Renzi în cadrul unei alocuţiuni solemne, în costum şi cravată negre.
„Astăzi, cu toţii suntem Franţa”, s-a făcut ecou şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, înainte de consiliul de securitate naţională convocat la sfârşitul dimineţii la Madrid, lovit de o serie de atentate asupra trenurilor în 2005, soldate cu 191 de morţi. În acelaşi moment, a avut loc o reuniune de urgenţă a şefilor serviciilor antiteroriste din ţară. Această „comisie de evaluare a ameninţării teroriste în Spania” ar urma să decidă eventuala ridicare la nivelul maxim a alertei teroriste.
Belgia a impus controlul la frontierele sale, în colaborare cu Franţa, şi guvernul elveţian a plasat ansamblul serviciilor sale de securitate „în stare de vigilenţă sporită”.
Portugalia şi-a întărit şi ea măsurile de securitate în aeroporturi şi în jurul intereselor franceze.
Guvernele polonez, olandez, suedez, luxemburghez ar urma şi ele să aibă reuniuni extraordinare privind securitatea.
În afara UE, Rusia, implicată şi ea în conflictul sirian, a plasat în alertă „ridicată” totalitatea sistemului ei de securitate „în lumina noilor ameninţări”.

AFP – 14 noiembrie